Hlavní navigace

Čtvrtina dětí se na internetu objeví ještě dříve, než se narodí

19. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Každé čtvrté dítě má svou fotografii na internetu ještě než přijde na svět. Sedm procent dětí už má vlastní e-mailovou adresu a pět procent dokonce profil na sociálních sítích. Zajímavý průzkum si nechal zpracovat český AVG agenturou Research Now. Toho ze zúčastnilo 2200 matek s dětmi do dvou let v hlavních zemí EU a Kanadě, USA, Austrálie, Nového Zélandu a Japonska.

Naše generace žije v digitálním světě teprve pár let, ta příští se na sítí objeví ještě mnohem dříve, než se sama naučí číst, psát a používat počítač. Třeba v USA má podle průzkumu svou digitální stopu 92 % dětí, které ještě nedosáhly dvou let, v Evropě je to střízlivějších 73 %.

V Americe a Kanadě má navíc asi každé třetí dítě fotku ještě z prenatálního stádia. Evropa a Japonsko je opatrnější, podíl je okolo 14 %. Většina matek fotky uveřejňuje, aby se pochlubila přátelům. Přitom navíc vyjádřily obavy, že se o jejich potomcích časem objeví na internetu mnoho informací. Zvláštní protiklad.

Na bezpečnost upozorňuje také AVG. Data mohou být zneužitelná a pokud např. na Facebooku špatně nastaví sdílení (což se děje dost běžně), fotografie se dostanou do celého světa. Kdo ví, co se stane, až si děti začnou uvědomovat svou digitální přítomnost. Ale budou v té době (za 10 let) ještě nějaké Facebooky? Možná ne, ale Google si to už nějak pohlídá.

Zdroj: Tisková zpráva