Hlavní navigace

Čtyři díly Hry o trůny unikly den před premiérou. Piráti vypálili rybník HBO

13. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

To to letí. Včera měl premiéru první díl již páté sezóny stále úspěšnější Hry o trůny. Popularitu kromě zvyšující se sledovanosti dokazují pirátské žebříčky, jimž Trůny s přehledem vládnou od roku 2012. Předpokládá se, že v tomto roce by se nic změnit nemělo a seriál by měl být opět nejpirátěnějším. Možná znovu překoná rekord v počtu sdílení přes BitTorrent.

Tip: Finále Hry o trůny překonalo pirátský rekord v počtu sdílení přes BitTorrent

Protože počet stažení převyšoval základnu lidí, kteří si v době vysílání legálně zapnuli kabelovku, chystalo se v tomto roce HBO rozšířit premiéru do více zemí, mj. prostřednictvím služby HBO Now, aby nasytila fanoušky. Spuštění služby bylo naplánováno právě v zákrytu premiérových dílů Hry o trůny a na seznam se zařadilo 170 zemí.

Což zní jako rozumný boj s pirátstvím. Kravaťáci z HBO proto nemohou mít radost z toho, že den před premiérou na sít unikly první čtyři díly páté řady. Podle TorrentFreaku byly epizody jako první spatřeny na soukromém trackeru IPT, rychle ovšem následovala distribuce přes populární služby jako The Pirate Bay, KickassTorrents nebo RARBG.

 

Jeden zdroj pak TorrentFreaku prozradil, že uniklé video pravděpodobně pochází z kopií rozeslaných tisku, aby novináři mohli včas napsat recenze. Stahovanost je obrovská, přestože díly unikly pouze v nižším rozlišení a někteří si plánují počkat na dostupnost v HD. Během prvního dne už první z uniklých částí Hry o trůny překročila milion stažení.

CS24

Z posledních známých čísel víme, že tento díl sdílelo souběžně 135 000 lidí. Rekord to není, ale i tak se jedná o slušný zářez. I další díly se podle TorrentFreaku pohybovaly kolem milionu stažení. To však bylo včera a navíc byly započítány pouze veřejné sítě BitTorrent. Existují neveřejné sítě a další typy úložišť.

Zdroj: TorrentFreak 1 | 2