Hlavní navigace

Cybersquatterům není ani papež svatý. PopeFrancis.com je ale zabráno už tři roky

14. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Katolíci nebyli jediní, kdo včera večer bedlivě sledoval zprávy o nově zvoleném papeži. Tlačítku F5 na svých klávesnicích dali pořádně zabrat také doménoví spekulanti. Americký registrátor GoDaddy jen v první hodině po představení nové hlavy katolické církve zaznamenal 479 nově registrovaných domén s klíčovými slovy Pope, Francis (tak se bude František I. jmenovat v angličtině), Bergoglio nebo Habemus Papam. Z toho 100 domén bylo rozebráno během pouhých deseti minut.

Zcela jistě jedna z nejatraktivnějších domén pro čerstvého Svatého otce by bylo jednoduché PopeFrancis.com. Tu si ale již v dubnu roku 2010 zaregistroval Christopher Connors, právník specializující se na zastupování whisteblowerů v korporátních kauzách. Connors přitom není typický doménový spekulant: vlastní sice kolem třiceti domén, s výjimkou PopeFrancis.com se ale všechny týkají jeho advokátní praxe (The Smoking Gun jmenuje sectipster.com a whistleblowerhub.com). Co ho vedlo k zaregistrování „papežské“ domény, ausgerechtnet ve spojení se jménem Francis, které nepoužíval žádný z předcházejících 265 papežů, odmítl novinářům sdělit.

  

Connors momentálně doménu nijak nevyužívá a najdete na ní pouze informaci, že je „zaparkovaná“ u GoDaddy. Původně měla platnost domény vypršet 1. dubna 2013, tedy ani ne tři týdny od zvolení Jorgého Bergoglia papežem. Od doby publikace prvních zpráv (včera) se ale výpis Whois změnil, nyní doména vyprší až 1. dubna 2015 a jako její držitel je uvedena firma Domains by Proxy, dceřiná společnost GoDaddy, která umožňuje majitelům domén skrýt svou identitu.

 

KL24

Již před začátkem konkláve magazín Domain Name Wire zjišťoval, kdo vlastní domény spojené s oblíbenými papežskými jmény. Mezi obsazenými jmény už jsou Klement XV., Urban IX., Innocenc XIV. nebo Jan XXIV. Kardinál Jorgé Bergoglio by naopak spekulantům vypálil rybník, kdyby si zvolil jméno slavného proroka Briana. Doména PopeBrian.com je v době publikace této aktuality ještě volná.

Zdroj: The Smoking Gun

Byl pro vás článek přínosný?