Hlavní navigace

Daemon Tools: Práce s virtuální mechanikou

6. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Virtuální mechanika je poměrně často využívaným nástrojem mezi pokročilejšími uživateli počítačů. Práce s ní je však veskrze jednoduchá, a tak není důvod, proč by měla být odepřena také běžným uživatelům.

Jak napovídá již označení, o fyzickou optickou mechaniku, ale softwarovou, která se však tváří stejně jako ty fyzické. "Vložit" do ni můžete obraz disku CD nebo DVD disku, přičemž s daty v tomto obraze se následně pracujte stejným způsobem, jako s těmi na opravdovém nosiči.

Daemon Tools

Daemon Tools

 

Virtuální mechaniku využijete všude tam, kde je potřeba mít v danou vložený do fyzické mechaniky disk ke čtení dat, anebo také v okamžiku, kdy se k vám dostane obraz disku (ISO soubor), jehož obsah si chcete přečíst. Výhodou takto používaných disků je kromě eliminování hluku při točení fyzické mechaniky také vyšší rychlost čtení dat.

Instalace virtuální mechaniky

Instalace programu je velmi snadná také díky lokalizovanému rozhraní. Při výběru licence zvolte možnost Licence zdarma a v okně Výběr součástí pak zvažte, co má smysl instalovat. Například výchozí poskytovatel hledání, domovská stránka či panel prohlížeče jsou spíše nepotřebné prvky. Po dokončení instalace budete pravděpodobně požádání o restartování restart počítače, což můžete bez váhání potvrdit. Při prvním spuštění pak aplikace vytvoří virtuální jednotku a vy ji můžete začít ihned využívat.

Práce s obrazy disků

Program má přehledné rozhraní s výraznými ovládacími tlačítky. V horní části najdete katalog obrazů disku, které si můžete postupně přidávat. Veškeré použité obrazy se pak řadí v části Poslední použité obrazy. Do seznamu lze přidávat soubory přes první ikonu se zeleným plus, druhou ikonou s červeným X pak položky ze seznamu odeberete.

 

Chcete-li některý z obrazů načíst, stačí na vybraný obraz poklepat myší a on se automaticky připojí do virtuální mechaniky. Můžete také soubor označit v seznamu a klepnout na zelený trojúhelník s funkcí připojení obrazu.

Pokud vám jedna virtuální mechanika nestačí, můžete si pomocí ikony přidat až tři další. To se hodí v případě, kdy často používáte více obrazů a nechce se vám neustále jednotlivé obrazy připojovat a odpojovat.

Pracujete-li s některými obrazy disku častěji, jistě oceníte možnost automatického připojení obraz po startu Windows. Tuto volbu najdete na v dialogu Nastavení, který otevřete klepnutím na ikonu ozubeného kola. Na záložce Obecné zatrhněte možnost Automatické připojení.

Vytvoření a vypálení obrazů

Daemon Tools nabízí také možnost vytvoření obrazu disku. Postačí vložit disk do mechaniky, zvolit v nabídce možnost Vytvořit obraz disku (ikona3.png). Tím se spustí jednoduchý průvodce, v němž volíte mechaniku s diskem, rychlost čtení a umístění vytvořeného obrazu. Data, která takto vytváříte, můžete také ochránit heslem. Zadáte ho do příslušných řádků po zatržení položky Chránit obraz heslem.

Pokud byste chtěli některý z uložených obrazů disku opět vypálit, musíte použít program jiný, protože Daemon Tools tuto funkci přímo nepodporuje. Doporučit můžete například ImgBurn.

CS24

Pozor na chybné vypálení

Soubory ISO (obrazy) obsahují přesnou kopii CD/DVD uloženou do jediného souboru. Pokud chcete obsah této kopie převést zpět na CD/DVD, musíte ji odpovídajícím způsobem vypálit. Když k tomu použijete vytvoření funkci běžného datového disku, na který ISO soubor vypálíte, dostanete opět jen nosič s jediným souborem. Musíte proto využít speciální funkci pro vypálení obrazu.