Hlavní navigace

Dal a zase vzal. Microsoft oseká bezplatný OneDrive až na dřeň a prémiová verze nebude neomezená

3. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nebudu přehánět, když řeknu, že Microsoft své uživatele podrazil. Před rokem sliboval spoustu výhod, teď je sebere. Nabídka tarifů v cloudovém úložišti OneDrive se zásadně mění.

K účtům Office 365 standardně nabízel 1 TB diskového prostoru. Loni na podzim slíbil, že úložiště bude neomezené, a to pro jednotlivce, rodiny a školy (nikoliv u firemních účtů). Ne všichni, kdo se o výhodu přihlásili, ji nakonec dostali. Některým Microsoft zvýšil limit na 10 TB (třeba kolegovi Petru Urbanovi), někteří za rok žádnou změnu nepocítili (například já). Ještě ve své květnové roadmapě sliboval rozšiřování neomezeného úložiště.

Roadmapa OneDrivu pro rok 2015

Prémiové účty opět omezené

Ale to už nepřijde. Microsoft mění politiku a stropem zůstane 1 TB. Proč? Malá skupina uživatelů prý neomezený prostor zneužívala k zálohování filmového archivu a domácích videí. Rekordmani překročili 75 terabajtů, což je 14 000× víc, než využil průměrný uživatel.

A co Microsoft čekal, že lidé s neomezeným úložištěm budou dělat? Proč kvůli – cituji – pár jedincům omezí všechny? Jednoduchou trojčlenkou zjistíme, že uživatelé v průměru ukládají 5,4 GB dat. I ten terabajt jim bude stačit, ale proč si kazit image? Ti, jejichž OneDrive uchovává více než 1 TB dat, mají rok, aby si na cloudovém disku udělali pořádek. Microsoft jim může soubory smazat.

OneDrive se navýšeným 10TB limitem
OneDrive se navýšeným 10TB limitem

Bezplatné osekané

U bezplatných účtů Microsoft ještě loni nabízel 7GB úložiště, loni limit zvýšil na 15 GB. K tomu ještě nabízel 15GB bonus těm, kteří OneDrive využili pro zálohování fotografií z mobilů. Začátkem roku 2016 ale uživatelů přijdou o bonus a bezplatné úložiště bude mít kapacitu jen 5 GB. Ano, méně než před loňským zvýšením. Microsoft začne uživatele upozorňovat, aby si uklidili. Po roce může soubory nad limit smazat.

 

Zvýení kapacity se prodraží

V současnosti je možné koupit si k bezplatnému účtu 100 GB navíc za 2 dolary (46 Kč s DPH) nebo 200 GB za 4 dolary (92 Kč s DPH). Tyto tarify zůstanou současným uživatelům nadále k dispozici. Od příštího roku ale noví uživatelé dostanou na výběr jen 50GB tarif za 2 dolary. O polovinu méně dat za stejnou cenu než dnes.

Logika Microsoftu je jasná – vydělat. Pokud průměrný uživatel spotřebuje jen 5,4 GB dat, neměl by důvod připlácet si za vyšší kapacitu, když už má zdarma až 30 GB. Kdo bude chtít více prostoru, bude si muset za 96 Kč koupit 50 GB, případně za 190/270 Kč Office 365 pro jednotlivce nebo domácnosti. To je s 1 TB pořád dost výhodná nabídka, protože v ceně je balíček Office a 60 minut volání měsíčně přes Skype.

CS24

Dropbox nabízí 1 TB za 10 eur (270 Kč), Google stejně velké úložiště za 12 dolarů (300 Kč) a Apple za 10 eur (270 Kč). Microsoft má tedy stejnou nabídku pro pět členů domácnosti, každý dostane svůj terabajt, vlastní Office a svých 60 minut na Skypu.

Zdroj: Microsoft (1, 2)