Hlavní navigace

Další aktualizace zlepšující výkon Ryzenů 9000? AMD opravilo kritizovanou latenci mezi čiplety

Sdílet

Procesor AMD Ryzen 9000 pro socket AM5
Zdroj: AMD
Procesor AMD Ryzen 9000 pro socket AM5
Sága o výkonu Zenu 5 stále nekončí, přichází další zvrat s opravami latence v AGESA 1.2.0.2. Tentokrát ale není jasné, zda se výkon ve hrách a benchmarcích nějak výrazně změní.

Vydání procesorů s architekturou Zen 5 bylo letos spojeno se značnou porcí postupného „zrání“ oproti tomu, jaký výkon měly procesory v prvních recenzích. Došlo na zvyšování TDP (ovšem jen volitelné), také se ukázalo, že se výkon těchto procesorů zvedl s aktualizacemi Windows. A vypadá to, že přijde minimálně ještě jeden posun ve výkonu kvůli úpravě nebo opravě, která se teď chystá v tzv. kódu AGESA a firmwaru pro základní desky.

Původně se uvádělo, že v následující vlně BIOSů pro AM5 desky, které budou založené na kódu AGESA 1.2.0.2, měla být zavedena ona možnost zvýšení TDP pro modely Ryzen 5 9600X a Ryzen 7 9700X. Podle nejnovějších zpráv ale tyto aktualizace také přinesou zlepšení pro druhé dva modely, Ryzen 9 9900X a Ryzen 9 9950X.

Zen 5 má momentálně zvýšenou latenci komunikace s částí jader

Tyto dva modely Ryzen 9 jsou na rozdíl od dvojice nižších založené na ne jen jednom CPU čipletu, ale na dvou. To také znamená, že jejich jádra jsou ve dvou separátních CCX, což je blok sdružující jádra a jejich blok L3 cache – v tomto případě má každý CPU čiplet jeden blok CCX. Důsledek je, že v procesorech s dvěma CPU čiplety má každé jádro rozdílnou rychlost v přístup k datům v cache ostatních jader podle toho, zda jsou ve stejném CCX, nebo v tom druhém. V prvním případě je latence jen asi 25–30 nanosekund, při přístupu do vzdáleného CCX o dost víc.

Při testech Ryzenů 9000 a také mobilní verze Ryzen AI 300 bylo zjištěno, že utility měřící tyto latence hlásí nezvykle vysoké prodlevy při onom přístupu do druhého CCX. Zatímco u Zenu 4 by měly být někde pod 100 ns (80–85 ns pro Ryzen 9 7950X), měření ukázala, že u Zenu 5 dosahuje až nějakých 180–200 ns. Toto ukazovalo buď na nějakou změnu v datové komunikaci mezi CCX, nebo na nějakou chybu či opravu chyby (erratum), jejíž „workaround“ si vyžádal zpomalení latence. Propustnost mezi CCX přitom zhoršená není.

Nyní se ukázalo, že tato zvýšená latence má být opravena, a to právě aktualizací AGESA 1.2.0.2. Pokud tedy byla vynucená nějakým problémem, patrně se ho podařilo opravit, i když nějaké zaručené informace o povaze problému a jeho řešení neexistují. Nicméně na internetu už se objevila první potvrzení na deskách, pro něž už se objevil BIOS s AGESA 1.2.0.2, a nástroje měřící latenci mezi jádry po těchto aktualizacích skutečně ukazují návrat naměřených latencí na „správné hodnoty“ latence pod 100 ns. Jedna z prvních desek, pro kterou opravný BIOS existuje, by měla být ASUS ProArt X670E-Creator Wifi.

Schéma procesoru Ryzen 9000 s dvěma CPU čiplety / CCX

Autor: AMD, via: ComputerBase

Tento problém by tedy mohl být vyřešen. V některých benchmarcích nebo hrách by to teoreticky mohlo vést ke zlepšení výkonu, ale asi je třeba krotit očekávání. Zatím chybí důkladné testy vlivu, jaký tato aktualizace bude mít. Je třeba říci, že aby tato změna zvýšila výkon, je nutné, aby doteď původní zhoršená latence výkon zhoršovala. A není jasné, zda tomu tak opravu bylo, nebo zda její dopady byly spíše nevýznamné. Pokud by totiž toto mělo nějaký vysoce destruktivní účinek, AMD by možná procesory Ryzen 9 9900X a 9950X nevydalo, dokud by nebyla dostupná oprava. Je proto možné, že po aktualizaci nikde o moc lepší výkon neshledáte prostě proto, že ač naměřené latence ze syntetického benchmarku působí jako velký hendikep, reálně v praktickém výkonu nemusely být moc na závadu.

Na internetu se objevila první svědectví uživatelů, podle kterých se nějaká malá zlepšení výkonu dají pozorovat, ale jde o anekdotická svědectví a je možné, že jsou zkreslená různými nepřesnostmi, podobně jako byly různě nepřesné mnohé zprávy o vlivu oněch aktualizací Windows. Je ale možné, že AGESA 1.2.0.2 bude mít nějaká další zlepšení, která také výkon o něco změní.

Ať už budou přínosy jakékoliv, je třeba upozornit, že toto celé se týká jen a pouze Ryzenu 9 9900X a Ryzenu 9 9950X. Protože druhé dva procesory mají jen jeden CPU čiplet a jen jeden CCX, nedochází v nich k situaci s komunikací do druhého CCX, kde se zvýšená latence manifestovala. Jejich výkon tedy po opravě bude nezměněn. Mohly by ho ale teoreticky změnit další nesouvisející opravy nebo úpravy v AGESA 1.2.0.2.

Bohužel to opět znamená, že data z původních recenzí se stávají nepřesnými a ideálně by to chtělo testy přeměřit. Snad se brzy objeví speciální testy, které naznačí, o jak moc velkém ovlivnění výkonu se tu bavíme.

Jak to bude s mobilním Zenem 5, se zatím neví

Stejná zvýšená latence při komunikaci mezi dvěma CCX je pozorovaná i u Ryzenů AI 300. Ty jsou také tvořené dvěma CCX, ačkoliv jde o monolitické procesory – jeden CCX sdružuje velká jádra Zen 5, druhý tvoří kompaktní jádra Zen 5c.

MMF24

Také Ryzen AI 300 je tvořen dvěma CCX

Autor: AMD, via: ComputerBase

Zatím nevíme, zda se i pro tyto procesory chystá podobná aktualizace, která by latenci pro přístup k datům ve druhém CCX snížila na úroveň Zenu 4. Je možné, že u nich to zůstane „očekávaným“ chováním. Objevily se totiž například spekulace, zda třeba vysoká latence není vedlejším účinkem snah o zlepšení energetické efektivity a snížení spotřeby. AMD by proto teoreticky nemuselo chtít tuto věc u Ryzenů AI 300 „opravovat“.

Zdroj: HardwareLuxx