Hlavní navigace

Další banka chystá NFC platby mobilem. Tentokrát AirBank (oživeno)

4. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přestože Češi (poměrově) patří k národům s nejvyšším využitím bezkontaktních plateb, ve většině případů se to odehrává pomocí „běžných“ karet. Dostat NFC platby univerzálně do mobilu bez nutnosti vlastnit speciální SIM kartu se zatím podařilo jen ČSOB/Eře a Komerční bance. Ty před rokem vydaly nové aplikace pro Android, které na nerootnutých telefonech s čipem NFC dovolují platit přiložením mobilu k terminálu a schvalovat platby přiložením otisku. Stejnou funkci chce v následujících měsících nabídnout také AirBank. Firma to dnes oznámila na svém webu s tím, že novinka bude fungovat v aplikaci My Air pro Android. Na iPhonech fungovat nebude, neboť Apple nezpřístupňuje čip NFC pro platební účely aplikacím třetích stran. Z toho je také patrné, že AirBank bude spoléhat na vlastní řešení, nikoliv univerzální službu jako Android Pay, Apple Pay nebo Samsung Pay. AirBank v tuto chvíli svým klientům nabízí alespoň NFC samolepky pro mobil, kterými lze na terminálech rovněž platit. Pochopitelně ale chybí možné platby schvalovat otiskem a při úhradě nad 500 Kč je třeba zadávat PIN. Zkrátka jako u normální karty.

Android Pay už letos

Univerzální platby pomocí systému Android Pay by se již letos měly objevit i v Česku. Novinku před nedávnem oznámila Komerční banka s tím, že by mohla fungovat od prosince. Podle našich informací chce do konce roku spustit platby mobilem přes Android Pay i Moneta Money Bank. Více se možná dozvíme už večer na tiskové konferenci Googlu. Firma představí nové telefony Pixel 2 (XL) a součástí prezentace by mohlo být i oznámení o rozšíření působnosti platební služby Pay.

CS24

Oživeno v 17:45 – AirBank dnes zaslala klientům e-mail, že od 6. 12. budou platit nové podmínky pro používání karet. Z dokumentu vyplývá, že mobilní platby začnou fungovat nejdříve od tohoto data.

Svůj telefon s mobilní aplikací My Air můžete snadno naučit bezkontaktně platit. Stačí, když u karty, kterou máte v přehledu karet, zapnete placení mobilem. Od toho okamžiku můžete namísto plastové karty platit na bezkontaktních terminálech přímo telefonem,“ stojí dále v podmínkách.

Byl pro vás článek přínosný?