Hlavní navigace

Další Bulldozer na cestě? Čtyřjádro FX-4130 se zřejmě dostává do prodeje

21. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Procesory FX minulý rok do světa příliš velkou díru neudělaly. Příznivci AMD místo nich raději vyhlížejí následníky s vylepšenou architekturou Piledriver. Ty by se snad měly objevit někdy na podzim, ještě předtím se však stihne rozrůst rodina stávajících Bulldozerů. Server CPU World totiž hlásí, že se na trhu vynořil nový model pro platformu AM3+, procesor FX-4130.

Toto CPU se objevilo v nabídce amerického internetového obchodu ShopBLT.com. Ten uvádí, že zatímco procesor není přímo na skladě, je možné ho v případě zájmu objednat u dodavatele. Pokud tedy někde nedošlo k chybě, znamená to nejspíše, že se tento model dostává do volného prodeje. Postupně by se měl dostat i do sortimentu dalších prodejců.

Parametry procesoru neskýtají žádná překvapení. Jde o čtyřjádro (tedy dvoumodulový procesor) pro socket AM3+. Základní frekvence je stanovena na 3,8 GHz. Takt turba obchod neuvádí, podle starších informací by to však mohlo být 3,9 GHz, čili pouze minimální zrychlení. Čipy Zambezi už na těchto taktech asi bojují se spotřebou. Nasvědčuje tomu hodnota TDP, která je nastavena na 125 W. Teoreticky by se však dalo uvažovat i o tom, že si AMD ponechává větší rezervu kvůli výtěžnosti. Z popisu obchodu se ještě dozvídáme, že zůstává zachována plná velikost L3 cache, tedy 8 MB.

Procesor AMD FX pro socket AM3+

O procesoru FX-4130 jste u nás už mohli číst. Na jaře jsme zde uvedli, že se tento čip chystá na uvedení v druhém čtvrtletí, které však mezitím uplynulo. Tehdejší informace, pocházející ze serveru Donanimhaber, dále hovořily o šestijádrovém modelu FX-6130. Ten měl být taktován a 3,6 GHz v základu, respektive 3,9 GHz s použitím turba. Na rozdíl od čtyřjádra FX-4130 však o tomto procesoru není ani vidu ani slechu. Stále se však může objevit; nikde není psáno, že musí přijít zároveň se čtyřjádrem.

 

CS24

Fx-4130 situaci na trhu procesorů nijak zvlášť nemění. Má proti staršímu FX-4100 o něco vyšší takt, na druhou stranu se však už nevejde do 95W hodnoty TDP. AMD má v současnosti mezi čtyřjádry z rodiny Bulldozer poměrně velkou cenovou mezeru. Za FX-4170 dáte zhruba o pětistovku více, než za zmíněné FX-4100. Očekával bych tedy, že se nový procesor uvelebí někde mezi oběma modely, spíše však blíže tomu levnějšímu. CPU World nicméně podotýká, že v obchodu ShopBLT má nové FX stejnou cenu (120 USD) jako slabší model. Existuje tak i možnost, že obě CPU budou mít nakonec stejnou oficiální cenu. To by mohlo například kompenzovat vyšší TDP.

Zdroj: CPU World