Hlavní navigace

Další čistka Googlu: schytal to editor fotek Picnik a Sky Map pro Android

23. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google na svém blogu oznámil konec dalších služeb, loňské hromadné sjednocování týmů a upouštění od projektů zřejmě nebere konce. Leden 2012 si budeme pamatovat jako datum, kdy Google zahodil dalších šest produktů.

  • Message Continuity – zálohování a provoz záložního e-mailu v případě pádu Exchange. Tuto službu používají stovky společností, ale cloudový Google Apps miliony. Google tedy ukončí registraci MC pro nové zákazníky a starým službu zneaktivní, až vyprší jejich smlouvy.
  • Google Sky Map – mapa hvězdné oblohy pro Android fungují jako rozšířená „augmented“ realita vznikla ve volném čase pracovníků Googlu. Používá ji více než 20 milionů uživatelů Androidu, proto projekt nekončí úplně, jen jej Google převede na open source a ve spolupráci s Carnegie Mellon University zajistí budoucí vývoj.
  • Needlebase – nástroje pro správu dat budou (a jsou) integrovány do ostatních produktů Googlu. Samotné Needlebase skončí 1. června 2012.
  • Picnik – nadějný webový grafický editor skončí 20. dubna 2012. Do té doby byly uvolněny zdarma všechny placené funkce. Pomocí Takeout lze všechny stávající fotky stáhnout v ZIPu nebo převést do Google+. Správce obrázků v galeriích Google+ už umí fotky upravovat, časem bude zřejmě ještě obohacen o nejdůležitější „zbytky“ Picniku. Lidem s prémiovými účty bude vrácena část peněz.
  • Social Graph API – staré API vzniklé jako alternativa k Open Graph API mělo ulehčit práci vývojářům při hledání a využívání spojení mezi lidmi na webu. S nástupem Google+ ale firma vydá úplně nové API. Social Graph API skončí 20. dubna 2012.
  • Urchin – původní analytický nástroj pro web, který Google koupil v roce 2005, se stal základem služby Analytics. Pozůstatky Urchinu tak skončí 28. března 2012.

.