Hlavní navigace

Další generace SATA v detailech

26. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

O SATA 3.0 neboli SATA 6 Gbit/s se hovořilo na IDF, které se konalo minulý týden. Server The Tech Report se ptal Amber Huffman, hlavní inženýrky Storage Technologies Group Intelu, na podrobnosti ohledně nového standardu. Co zůstane stejné, co bude jiné?

Jen pro upřesnění, standard Serial ATA je momentálně ve verzi 2.5. Ta zahrnuje nejen přenosovou rychlost 3 Gbit/s, ale také NCQ, podporu připojován HDD za chodu a další dílčí technologie. Standard SATA 3.0 přinese mimo jiné dvojnásobné navýšení rychlosti, tedy na 6 Gbit/s. Zpětná kompatibilita s dnešními zařízeními je samozřejmostí; konektor a kabeláž ale může doznat jistých změn v zájmu posílení integrity signálu. Je známo, že rozhraní SATA 3 Gbit/s vyžaduje více energie, než na původní rychlosti 1,5 Gbit/s. Stejné to bude se SATA 6 Gbit/s. Jelikož ale přenosy budou dokončeny za poloviční dobu, rozdíl ve spotřebě by se měl smazat.

Zatímco v minulosti bývaly rozhraní pro úložná zařízení naddimenzovaná, výkonným solid-state diskům bude 300 MB/s zanedlouho málo. První vzorky zařízení s podporou SATA 3.0 budou výrobci mít počátkem příštího roku, na trh se první řadiče dostanou až na přelomu let 2009 a 2010.

Novinky v SATA 3.0

V SATA 3.0 bude vylepšen Native Command Queuing, přibude příkaz pro zrušení operace, kterou ještě zařízení nestihlo vykonat. Myslí se také na externí použití rozhraní, tedy na eSATA: inženýři pracují na tom, aby se přes toto rozhraní dalo externímu disku přivést napájení.

Serial ATA International Organization (SATA-IO) má program certifikace zařízení, ten ale nemá své logo. I tato formalita by měla být současně se zaváděním SATA 3.0 vyřešena.

K čemu SSD potřebuje NCQ?

Intel u svých SSD zařízení uvádí podporu NCQ. Tato technologie byla ale vyvinuta, aby kompenzovala nedostatky klasických disků s rotujícími plotnami. Jaký význam má u SSD? Amber Huffmann prozradila, že NCQ je u SSD důležité hlavně kvůli řadiči, respektive prodlevám mezi posíláním jednotlivých příkazů. SSD používá NCQ jako jednoduchou frontu na příkazy a předchází se tak případům, kdy by zařízení zahálelo, než by řadič zaslal nový příkaz.

KL24

Záhada jménem AHCI

Standard AHCI (Advanced Host Controller Interface) je s námi už několik let. AMD a VIA se ale doposud nepodařilo jej na svých čipsetech bezproblémově zprovoznit, a tak jsou uživatelé ochuzeni o podporu technologií NCQ, hot-plug a Staggered Spin-Up. Problémy zřejmě pramení z toho, že standard AHCI spravuje jiná organizace, než SATA, a tato organizace nevybírá licenční poplatky. Bez peněz nemůže testovat kompatibilitu zařízení s AHCI a vydávat certifikace. Výrobci řadičů si tedy musí poradit sami, v případě AMD a VIA to ale poněkud nefunguje.

Zdroj: The Tech Report

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku