Hlavní navigace

Další gigant od Asusu: GeForce GTX 580 DirectCU II

12. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před několika dny jsme vám představili Radeon HD 6970 DirectCU II od Asusu. Nereferenčního provedení s obřím chladičem a předpokladem dobrých možností přetaktování za zvyšování napětí se nyní dočkala i GeForce GTX 580, nejvýkonnější grafická karta ze zelené stáje a nejvýkonnější jednočipový model vůbec.

Chladič DirectCU II se skládá z pěti měděných heatpipes s přímým dotykem na GPU, masivního hliníkového žebrování a dvou větráků o průměru 100 mm a tloušťce 20 mm. Chladič samotný zabírá tři sloty, k tomu je asi dobrým zvykem nechat alespoň jeden další volný kvůli lepšímu přístupu vzduchu. Oběť by neměla padnout vniveč, Asus tvrdí, že DirectCU II dosahuje nižších teplot při nižší hladině hluku, než referenční chladič (konkrétně prý v testu 3DMark03 Mother Nature 80 °C při 31 dBA oproti 92 °C při 41 dBA).

Aby nedošlo k nedorozumění, série DirectCU II zdaleka nespočívá jen v předimenzovaném chladiči. Asus udělal významné změny hlavně v napájecích obvodech. Ty mají namísto referenčních šesti rovnou osm fází, které jsou navíc výkonnější a efektivnější než ty na standardních verzích. Karta je osazena dvěma osmipinovými napájecími konektory, napájení je ovšem navrženo tak, že karta odebírá veškerou energii z těchto konektorů a vůbec žádnou z PCI Express slotu. Asus se tak vyhýbá potenciálním problémům na základních deskách s hůře vyřešeným napájením PCIe slotů (nejspíš jako největší světový výrobce základních desek vědí, co dělají).

Čip umístěný na zadní straně tištěného spoje přesně pod grafickým jádrem je tzv. proadlizer“ od firmy NEC. Jedná se o vysokokapacitní kondenzátor, který napájecí proud očišťuje od všudypřítomného šumu.

Na zadním panelu najdete výstupy HDMI, DisplayPort a dvakrát DVI.

KL24

Kdy bude GeForce GTX 580 DirectCU II dostupná a kolik bude stát, zatím bohužel není známo.

Zdroj: NordicHardware

Byl pro vás článek přínosný?