Hlavní navigace

Další grafiky s čipy Vega: Radeon Pro WX 9100 a možná první nález Vegy 11 s HBM2

28. 6. 2017

Sdílet

GPU Vega 10
Zdroj: AMD

Včera AMD vydalo Radeon Vega Frontier Edition, coby první grafiku se stejnojmennou architekturou GPU. Tato karta je nicméně takovým šalamounským vydáním – splnil se slíbený termín v druhém čtvrtletí, byť GPU ještě jako herní karta není připraveno. I ono plnohodnotné uvedení klasického Radeonu RX Vega by se ale už mělo blížit (plánováno je na 30. července), v různých únicích se už totiž začínají objevovat i další verze Vegy.  

Radeon Pro WX 9100

První z těchto nových modelů (které se přidají k Frontieru a kartám Instinct nebo zatím vzdáleným grafikám pro Apple) bude model určený do řady profesionálních GPU pro grafiku, CAD/CAM a podobné činnosti. Označovat se bude Radeon Pro WX 9100 a jeho otisk se již našel v databázi CompuBench. Podle té by zřejmě mělo jít o plnotučnou verzi Vegy 10 se 4096 stream procesory a s 16 GB paměti. Ty mimochodem u Radeonu Vega Frontier Edition údajně vyrábí Micron. Možná tedy nakonec AMD neodebírá čipy ani od Hynixu, ani od Samsungu, jak se postupně očekávalo. Jestli tedy nejde o chybu detekce v GPU-Z, jež zatím Vegu úplně nepodporuje. Samotnou kartu asi zatím nikdo z kupujících nerozebral.

amd-radeon-pro-wx-9100-vega-10-compubenchOvšem Radeon Pro WX 9100 by asi mohl mít podstatně nižší výkon než vysoko taktované modely typu Frontier Edition. Podle CompuBench je totiž údajně maximální frekvence GPU jen 1200 MHz, což by byla proti „FE“ redukce o čtvrtinu. Model WX 9100 by pak asi měl mít nižší TDP, možná 225 W. Pro srovnání – AMD má v řadě Radeon Pro dále model WX 7100 založený na plně aktivním GPU Polaris 10 s 2304 shadery a TDP 130 W. Spotřeba této profi karty je tedy o 15–20 % nižší než u srovnatelného hráčského Radeonu RX 480. Také nicméně nemá zas tak silně snížené takty, maximum má na 1,24 GHz (proti 1,266 GHz u RX 480).

Vega 11 (nebo 12?)

Existence plně profesionálního modelu (což Frontier Edition úplně není) se dala předpokládat, avšak web VideoCardz vypátral ještě jednu odrůdu Vegy, která je zcela nová a překvapivá. V databázi SiSoft Sandra se totiž objevila grafika, která má údajně 24 CU a 1536 stream procesorů. To by mělo znamenat úplně nové GPU, neboť takový počet jednotek je značně vzdálen nejen čipu Vega 10, ale i Polarisům.

Co je na tomto záznamu pozoruhodné, jsou paměti. Sběrnice je totiž 1024bitová. To znamená, že jsou použity čipy HBM nebo HBM2, ovšem jen jedno pouzdro, tedy minimální možná konfigurace, která by ale vzhledem k hrubému výpočetnímu výkonu GPU měla stačit. Při efektivní rychlosti 1,0 GHz (jako u HBM) by propustnost byla 128 GB/s, při 2,0 GHz jako u nejvyšších tříd HBM2 256 GB/s. Reálně by asi mohly být použité čipy s rychlostí někde mezi tím. Paměť HBM každopádně znamená, že musí jít o nový čip, buď Vega 11, nebo možná ještě jiný (Vega 12?).

KL24

Možný nález vzorku čipu Vega 11 nebo 12 v databázi SiSoft Sandra Možný nález vzorku čipu Vega 11 nebo 12 v databázi SiSoft Sandra

SiSoft Sandra uvádí nízkou frekvenci GPU, jen 550 MHz. Dost možná by mohlo jít o mobilní GPU (což ospravedlňuje použití drahé technologie HBM) zaměřené na nízkou spotřebu. Zcela jistě také asi půjde o inženýrský vzorek (ES), nic blízkého finálním parametrům a masové výrobě.

Kaby Lake-G?

Zajímavé je, že indentifikátor C94E:C0 se už objevil jednou předtím spolu s procesorem generace Kaby Lake. Spekulovalo se proto, že by mohlo jít o první raná pozorování tzv. čipů Kaby Lake-G. To mají podle uniklých informací a drbů být procesory Intel, které na svém pouzdru zároveň budou mít připájeno GPU Radeon od AMD. Údajně má být použito připojení konvenčně přes PCI Express, nejde tedy o žádné „APU“. Tudíž by tato de facto samostatná grafika potřebovala vlastní paměť – a tou by mohl být právě jeden čip, respektive pouzdro HBM2. Tento nález by tak teoreticky mohl existenci „spojení nepřátel“ mezi AMD a Intel dokládat, ale neprůstřelné to samozřejmě není. Klidně by totiž mohlo jít o skutečně samostatnou grafiku, nikoliv integrovanou na pouzdru procesoru Intel.

Byl pro vás článek přínosný?