Hlavní navigace

Názor k článku Další hardwarové chyby procesorů. AMD má problém v Ryzenu, Intel u Skylake a Kaby Lake od Jan Olšan - Neukládá se, není tam pro něj nevolatilní úložiště....

  • 28. 6. 2017 21:36

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Neukládá se, není tam pro něj nevolatilní úložiště. Tudíž se musí nahrávat při každém bootu. funguje to tak, že ho při nabíhání do CPU nahraje deska ze svého BIOSu, kde má tu binárku uloženou. CPU při tom samozřejmě kontroluje podpis/hash a binárka je i zašifrovaná, obsah je dost přísně střeženej.

    Možnost nahrát tu aktualizaci má taky jádro operačního systému, takže to je druhá možnost. Opět je to nevolatilní a přetrvá to jen do vypnutí. Čili to CPU se aktualizací fyzicky nijak neovlivňuje, samo o sobě má jenom svojí starou verzi, co je napevno vypálená z výroby. Když ho přendáte do neaktualizové desky, bude se chyba zase ukazovat.
    Proto je sranda, když free software aktivisti jako Libreboot v rámci boje proti "blobům" chcou u desek nahrávání mikrokódu deaktivovat . Nechcou mít "blob" (i když je to blbost, ten program už je v CPU z výroby, jen starší verze), ale to, že dnešní CPU bez té aktualizace většinou korektně nefungují, to zdá se až tolik nevadí. Dneska hodně produkčního křemíku na nahrávání aktualizace mikrokódu vyloženě spoléhá, jinak mají hromadu errata navíc (a někdy asi i celkem závažných).