Hlavní navigace

Další milník byl překonán: Windows Store obsahuje přes 35 tisíc aplikací

31. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opět uplynul více než měsíc, co jsme přinesli zprávu o stavu Windows Store. Tentokráte můžeme nahlásit znatelný posun. Před několika dny bylo v digitálním katalogu napočítáno přes 30 000 aplikací. Nyní jejich počet převyšuje hranici 35 000 kusů. Údaje o stavu obchodu poskytuje web MetroStore Scanner. Ke konci listopadu bylo dostupných asi 20 000 aplikací pro Windows 8. V Česku přirozeně nemáme k dispozici všechno. To nemají ostatně ani ve Spojených státech.

Tip: Bitcasa: aplikace pro Windows 8 a neomezené úložiště v cloudu

Pro srovnání, Windows Store po dvou měsících ostrého provozu dokázal to, co platformě Windows Phone trvalo celý jeden rok. Ani mobilní platforma si nevede špatně a aktuálně obsahuje dostatek aplikací. Uživatelé si nicméně nadále stěžují na to, že jim stále chybí klíčové kousky a potýkají se se spamem. Totéž platí pro Windows 8. Pro tento systém stále nevznikl oficiální klient pro Facebook ani Twitter. Pro druhou jmenovanou síť je klient alespoň v přípravě, navíc máte na výběr z placených i zdarma dostupných alternativ.

Vývoj počtu aplikací ve Windows Store
Vývoj počtu aplikací ve Windows Store | Zdroj: MetroStore Scanner

Lokální verze katalogu obsahují aplikací vždy méně, než kolika dosahuje celkový počet. Ve Spojených státech jich mají například k dispozici necelých 23 000. 18 469 z nich je poskytováno zdarma. Platí se za 4 233 programů. Obchod nadále zaplavují nekvalitní a duplicitní kousky, viz předchozí novinka Pouhých 12 % vývojářů zodpovídá za 61 % aplikací ve Windows Store. A kolik jsme jako obvykle napočítali my, v České verzi Windows Store? 20 087 aplikací. Nárůsty v jednotlivých kategoriích znázorňuje graf níže.

 

Nadále vládnou Hry, s takřka třemi tisíci kusy. V těsném závěsu za nimi se nachází Vzdělání a Zábava. Kategorie Knihy a referenční materiály má jako minule nepřiměřeně mnoho obsahu. Lépe řečeno, spamového obsahu. Oproti 22. listopadu obsahuje obchod k dnešnímu dni takřka dvojnásobek programů. 95 % ze všech aplikací hlásí kompatibilitu s procesory ARM a Windows RT.

CS24

Stav Windows Store v České republice
Stav Windows Store v České republice

Zdroj: McAkins Online | MetroStore Scanner via Windows 8 Beta