Hlavní navigace

Další náhlý řez v Intelu. Ze dne na den zrušil všechny produkty na bázi 802.11ad/WiGig

10. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když firmy z nějakých příčin podstupují restrukturalizační osekávání a změny strategie, často to bývá veřejně prezentováno. V případě Intelu se teď o změnách směřování a hledání nové cesty dozvídáme jen nepřímo, ale něco se evidentně děje, neboť Intel toto léto už několikrát náhle rušil produkty. Například portfolio IoT, nositelné elektroniky a nedávno karty Xeon Phi – většinou s nápadně krátkou „výpovědní lhůtou“. Zdá se, že restrukturalizační proces nyní poslal „na špalek“ další oběť, tentokrát v Intelově programu bezdrátových komunikačních technologií.

V tomto případě se trochu naskýtá otázka, pro koho je to tentokrát špatná zpráva – zda jen pro Intel, nebo pro dotyčnou technologii. Intel totiž zdá se ukončuje své aktivity spojené s bezdrátovým standardem WiGig – jinak též Wi-Fi 802.11ad. Tato technologie se od standardního Wi-Fi liší použitím 60GHz spektra vlnových délek. Nevýhoda této technologie, že téměř nefunguje skrz zdi a podobné překážky, ovšem zase nabízí řádově vyšší přenosové rychlosti (až 7–8 Gb/s). WiGig tak měl být ideální technologií pro bezdrátové připojení obrazovek a Intel jej chtěl použít pro bezdrátové dokování notebooků i kompletně bezdrátové počítače. Nicméně tyto vize se zatím příliš nenaplnily a je možné, že WiGig vůbec skončí jako zapomenutá slepá ulička.

Intel nyní u svých adaptérů implementujících WiGig/802.11ad oznámil ukončení výroby s velmi krátkým „dojezdem“. Tyto výrobky mají zmizet z trhu do konce roku 2017 a poslední objednávky bude možné zadat jen do 29. září. Jako v předchozích případech je tedy všechno velmi náhlé a klienti, kteří tyto produkty použili pro svá zařízení, budou patrně hodně nespokojení. Běžně bývá období, po které jsou staré produkty dostupné, naopak hodně dlouhé.

Intel nyní například formálně zahájil „ukončení výroby“ procesorů Skylake po dvou letech, co jsou na trhu. Ty ale stále bude možné objednávat až do března 2018. Kontrast proti unáhlenému zaříznutí řady WiGig je asi zřejmý. Je možné, že krátká lhůta odráží malý zájem klientů o tuto technologii, i tak je ale dost nestandardní dát jim pouhý měsíc času. Intel zde možná i trošku hazarduje s důvěrou svých zákazníků, kteří by si mohli příště rozmyslet i použití jiných komponent Intel s tím, že u nich není dobrá záruka dlouhodobé dostupnosti.

Slajd inzerující WiGig pro bezdrátové dokování (2014) Slajd Intelu inzerující WiGig pro bezdrátové dokování (2014)

V případě čipů pro 802.11ad přitom pro zrušené produkty není nějaká novější náhrada – Intel z toho segmentu podle všeho chce ven. Konec se týká adaptérů Intel Wireless Gigabit 11000, Intel Tri Band Wireless-AC 18260 (který kombinoval 802.11ad a konvenční Wi-Fi 802.11ac, Intel Wireless Gigabit Sink W13100 a souvisejícího anténového modulu (Intel Wireless Gigabit Antenna-M M100041). Naštěstí ale aspoň nebude utnuta podpora a Intel bude dál poskytovat ovladače. Ačkoliv totiž WiGig není nijak výrazně rozšířený, jsou na něm založené některé bezdrátové dokovací systémy zejména „business“ notebooků (například od Dellu) a tyto produkty používají právě zrušené adaptéry Intelu.

KL24

Modul Intel Tri Band Wireless-AC 18260, také zrušený Modul Intel Tri Band Wireless-AC 18260, také zrušený

Intel zřejmě o tuto oblast trhu zcela ztratil zájem (a s tím asi i o onu vizi kompletně bezdrátového počítače používajícího WiGig pro připojení monitoru a ostatních rychlých periférií). Nicméně to vypadá, že úplně do žita Intel s 60GHz technologií jako takovou nemrštil. Firma ji údajně hodlá zachovat pro jedno dílčí využití: pro použití k bezdrátovému připojení VR brýlí. Protože ale všechny dosud uvedené čipy pro Wi-Fi 802.11ad zrušila, patrně pro toto použití teprve bude muset vyvinout či uvést nové. Uvidíme, zda budou životaschopnější než ty nyní posílané do hrobu.

Mimochodem, do 60GHz bezdrátové technologie pro připojení VR brýlí se podle všeho řízením osudu namočilo i AMD, takže možná tito velcí rivalové v budoucnu stanou tváří v tvář na novém a nečekaném bitevním poli. Pokud tedy AMD s bezdrátovou technologií Nitero někdy něco vážnějšího vůbec podnikne, což není jisté.

Byl pro vás článek přínosný?