Hlavní navigace

Další novinka ve filmovém iTunes. Snímek Rebelka ještě před premiérou na DVD/BD

30. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zase o kus dále. Když jsme o filmovém iTunes Storu psali naposledy, bylo v něm 11 počeštěných snímků. Po třech týdnech přibyly další tři, což jen podtrhuje, že ke konci roku se tempo zrychluje. Novinkami z poslední doby je Vall-I, Amazing Spider-Man a Rebelka.

Počeštěné filmy v iTunes Storu
Počeštěné filmy v iTunes Storu

Nepřekvapí, že znovu jsou všechny nějakým způsobem spojeny s Applem. O vztahu Apple–Disney–Pixar jsme už psali. Studio Pixar založil Steve Jobs. Když Disney koupil Pixar v roce 2006 za 7,4 miliardy dolarů, Jobs se stal největším samostatným akcionářem Disneyho. Tři roky nato studio Disney spolklo za 5 miliard dolarů komiksové univerzum Marvel. Všechny tyto subjekty jsou těsně spojeny vlastnickými vazbami, což nedávno podtrhl i Bob Iger, výkonný ředitel Disneyho a člen představenstva Applu, když koupil další akcie jablečné společnosti v hodnotě milionu dolarů.

Díky tomu mají v iTunes Storu prioritu snímky, ve kterých má prsty Disney. Platí to samozřejmě jen pro počeštěné filmy, na západních trzích je situace mnohem jednodušší.

Jakou to má souvislost s třemi novinkami v obchodě? Amazing Spider-Man natočili v Columbia Pictures (resp. mateřské Sony Pictures Entertainment), ale příběhy Pavoučího muže pocházejí z Marvelu, který nejnovější film koprodukoval. Vall-I je čistokrevná pixarovka, stejně tak Rebelka.

KL24

 

U ní je však zvláštní, že se v iTunes objevila ještě před českou premiérou na DVD a Blu-ray. MagicBox uvádí oficiální termín distribuce na 5. 12. 2012. Navíc je to teprve 3,5 měsíce od kinopremiéry, tak rychle se žádný počeštěný film do jablečného obchodu nedostal. A ještě jedna zajímavost. Film je v katalogu veden jako Rebelka (dabovaný). Že by nám to dávalo naději, že bude třeba i otitulkovaný? Uvidíme. Sekce s dabovanými filmy zatím čítá 14 kousků, sekce s titulky je zatím prázdná. Přitom sousední Poláci už ji mají dost bohatou.

Byl pro vás článek přínosný?