Hlavní navigace

Další obojživelník. Colorful chystá tříslotovou GeForce GTX 780 Ti s vodníkem

3. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden jsme informovali o hybridně chlazené grafické kartě ROG Poseidon, kterou chystá Asus. Tato společnost ale nebude jediným výrobcem, který chce karty GeForce chladit obojživelně vzduchem i kapalinou. Podobný nereferenční model chystá i firma Colorful. Její karta s označením iGame GeForce GTX 780 Ti Kudan bude možná ještě impozantnějším kouskem hardwaru – minimálně co se rozměrů týče.

Zatímco Asus se vešel do dvou slotů, Colorful bez nějakých kompromisů zabere ve skříních rovnou tři pozice. Chladič nese tři axiální ventilátory, z nichž první dva zdá se ofukují masivní blok. Třetí na „ocasu“ karty pak fouká do klasického pasivu s jemnými žebry, do kterého je z hlavního bloku teplo přiváděno pomocí šesti heatpipe. Příprava pro napojení hadic vodního okruhu je vyvedená na hřbetě, a vývody míří dolů, aby nebyl problém s bočnicí skříně (ale u takto efektního hardwaru to asi často bude spíš okno). Zase to ale bude bránit provozu dvou takovýchto karet ve SLI, pokud budou zapojeny do okruhu vodníka. Bez ohledu na tuto bariéru a tloušťku ale prý Kudan má podporovat SLI čtyřech karet.

Colorful iGame GeForce GTX 780 Ti Kudan
Colorful iGame GeForce GTX 780 Ti Kudan

Bude asi poměrně zajímavé otestovat, jak efektivně se toto dílo bude chladit bez připojeného okruhu, kdy přední dva ventilátory zřejmě budou mít nižší účinek a hodně práce zůstane na třetí fukar pracující nad konvenčním pasivem. Většina kupců ale asi bude s vodníkem počítat a možnost běhu jen na vzduch je zde spíše pro jistotu.

Colorful iGame GeForce GTX 780 Ti Kudan
Colorful iGame GeForce GTX 780 Ti Kudan

Grafika má mít nereferenční PCB a ponese plně aktivované GPU GK110 s 2880 stream procesory (revize B1). Není úplně jasné, zda budou osazeny 3 GB paměti GDDR5 jako na standardních GeForce GTX 780 Ti, či zda Colorful zvolí 6 GB. Není jasné, kdy by měl model jít na trh, v galerii zatím místo fotografií vidíte toliko vizualizaci návrhu.

 

Na záslepce se nachází dvojice výstupů DVI a po jednom HDMI a DisplayPortu. Karta zde má vedle toho také tlačítko, které by mělo přepínat mezi standardním a výkonnějším BIOSem. Vzhledem k masivnímu chlazení lze asi čekat, že model bude mít značně vysoké takty. Zatím ale konfigurace, s kterou se bude prodávat, není známá. Vše se bude napájet dvěma osmipinovými konektory a údajně nemá nastaven žádný limit TDP.

MMF24

Karty Colorful mají bohužel tu vlastnost, že v našich končinách nejsou k dostání. Tento kousek se tedy do našich obchodů nejspíš také nedostane. Jelikož jistě půjde o nákladnou záležitost, nemusí to většinu z nás trápit. I tak je to ale trochu škoda.

Zdroje: ChipLoco, MyDrivers