Hlavní navigace

Další právní spor: VIA obvinila ASMedia z kopírování řadičů USB 3.0?

4. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Málokdo má asi radost při pohledu na to, jakou moc mají dnes právníci a soudy nad počítačovým průmyslem. Faktem ale je, že dnes ke konkurečnímu boji na trhu prostě patří. Minulý týden jsme tu informovali i patentovém sporu mezi výrobci vodních chladičů. Mnoho vody neuplynulo a už se dozvídáme o další počínající kauze. Soud bude mít tentokrát na krku firma ASMedia Technology, která vytváří přídavné řadiče přítomné na mnoha základních deskách. Jak už tomu bývá, je viněna z neoprávněného užívání cizího duševního vlastnictví. Ovšem vzhledem k tomu, že objektem sporu jsou počítačové čipy, zřejmě tentokrát půjde o něco zásadnějšího, než je vzhled výrobků.

Podle zprávy webu DigiTimes bylo sídlo firmy 30. srpna (augusta) prohledáno policií. Důvodem má být podezření, že firma porušuje ve svých řadičích pro rozhraní USB 3.0 práva k duševnímu vlastnictví třetí strany. Konkrétně se má jednat o technologie ve fyzické vrstvě (PHY) těchto řadičů. Kdo je oním poškozeným není zřejmě oficiálně známo; DigiTimes však uvádí, že dle nepotvrzených informací podnítila policejní zásah firma VIA Technologies. Ta se rovněž zabývá vývojem řadičů pro USB 3.0, ASMedia je tedy jejím přímým konkurentem.

Řadič ASMedia ASM1074

Celá věc proto teoreticky může být pokusem firmy VIA poškodit soupeře. K tomu DigiTimes podotýká, že ASMedia měla údajně v poslední době získat velké zakázky od společností formátu Seagate a Toshiby. Mělo jít o můstky USB 3.0 pro externí pevné disky. Na druhou stranu, policejní prohlídka spíše nasvědčuje variantě, že na obvinění něco bude. Pro získání potřebného soudního příkazu totiž pravděpodobně bylo třeba předložit určité důkazy. Spor také možná nebude typickou občanskoprávní (či obchodněprávní) pří; mohlo by se totiž jednat o trestněprávní řízení. To ovšem neznamená, že nakonec ASMedia nemůže z aféry vyjít očištěna.

 

ASMedia údajně zaměstnává inženýry, kteří dříve pracovali právě ve VIA Technologies. Existuje proto možnost, že se sebou do nového zaměstnání přinesli technologie, na které si činí nárok VIA. Pokud se v novém působišti zabývají stejnou prací jako ve starém, nebude snadné rozlišit, kde končí nezávislá implementace a kde začíná kopírování či průmyslová špionáž. Návrháři čipů se prakticky nacházejí v situaci, kdy znovu pracují na stejném problému, ale nesmí „opisovat“ od sebe sama. V případě, že se ASMedia u soudu neobhájí, bude zřejmě muset zpětně zaplatit licenční poplatky a odškodné.

MMF24

Ředitel firmy ASMedia prohlásil, že společnost bude plně spolupracovat s vyšetřovateli či orgány činnými v trestním řízení. Společnost ovšem věří, že veškeré své technologie vyvinula zcela regulérně a nezávisle. Razie by podle něj neměla negativně ovlivnit chod firmy – pokud ovšem tato slova nejsou jen pokusem o uklidnění investorů.

Zdroj: DigiTimes