Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Další průšvih s 10nm procesem Intelu? Některé čipy Cannon Lake byly údajně odloženy. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 21. 9. 2017 22:42

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Řeč je tu o Intelu. Tj. pomyslnej protivník není AMD, ale (hlavně) TSMC, Samung, GF.

    "vepředu" bylo, že v roce 2012 měli jako první FinFET a nikdo další se na to ještě 3 roky neměl dotáhnout.

    V roce 2017 to s 10nm procesem dopadá tak, že ho mají o půl, tři-čtvrtě roku pozdějc než konkurence. Můžou se hřát, že je reálně snad skoro jako 7 nm od konkurence... jenže jak dlouho, když ta konkurence těch 7 nm bude mít o půl-tři čtvrtě roku na to (TSMC IIRC) a tím bude srovnáno? Jak dlouho bude Intelu trvat "reálných 7 nm"? Rok po 10 nm to asi nebude. Navíc je už začínají dohánět i s těma technologiema, EVU bude jako první u konkurence. To už mi moc "vepředu" nepřijde.

    Jako neříkám, že Intel svůj náskok ve výrobní technologii ztratil, s 10nm ho nejspíš bude mít. Ale prošustroval z něj většinu - nevím, jestli vlastní vinou, nebo prostě narazil na objektivní přírodní zákony. Ale z třech let je <1, to je pro Intel faktický problém, ne? To není něco, co si to vymysleli nýmandi na internetu.