Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Další průšvih s 10nm procesem Intelu? Některé čipy Cannon Lake byly údajně odloženy. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 22. 9. 2017 6:58

    Radek Holeček

    A to je právě ta otázka, co je tím náskokem ve výrobní technologii. Dosud pořád platilo, že čím méně nm, tím konkurenceschopnější proces. Všichni to brali jako dogma. Ale je dost možné, že se dostáváme do bodu, kdy to přestává platit. Frekvence stagnuje, což dokazuje třeba ten před pár dny zmíněný Sparc M8 na 5 GHz vyráběný na 20nm procesu.
    Spotřeba čipu už s nižším výrobním procesem neklesá tak jako dřív, ba naopak, Intel tím "zhoršením" hustoty tranzistorů na vylepšeném 14nm procesu dosáhl její snížení.
    Zmenšení čipu při přechodu na nižší výrobní proces sebou nese naopak problém s chlazením, kdy se uvolňované teplo čím dál více koncentruje do jednoho místa a je problém ho uchladit.
    Velikost čipu se na nákladech projevuje dvojím způsobem. Prvním je výtěžnost, druhým cena křemíku. Výtěžnost roste odladěním výrobní technologie a vždy platilo, že starší proces ji má lepší, než novější.
    Cena křemíkového ingotu by podle logiky věci měla hrát stále menší roli. Současné 300mm se vyrábějí už více než 20 let. Za tu dobu bych čekal, že výrobní cena jednoho dost dramaticky klesla.
    Tedy podle čeho soudit, jaký výrobní proces je lepší a nejlepší v daný okamžik? Na to bychom museli mít něco stejného, co budou vyrábět všichni výrobci, třeba jako když si Apple nechá udělat svůj procesor u dvou konkurentů. Tam se to projeví. Ale jinak nevím, jak to zjistit.