Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Další průšvih s 10nm procesem Intelu? Některé čipy Cannon Lake byly údajně odloženy. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 22. 9. 2017 15:44

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Ad ten Sparc na 5,0 GHz. Tam byla podezřelá už ta S7/M7, která dosahovala 4,27 a 4,13 GHz.

    Podle mě to má dlouhou pipeline a vysokofrekvenční design, něco jako Pentium 4. Bohužel nejsou vůbec žádné benchmarky nebo testy (v tomhle oboru je běžná praxe, že kdo si to koupí, dostane na to NDA, a těch uživatelů taky není zas tak moc), takže nevíme, jestli třeba všechny instrukce včetně těch základních nemají latenci dva cykly a víc...
    Ono i na tom nevhodném procesu - což planární 20nm TSMC je prakticky podle všech - se s určitým designem dá udělat 5 GHz... akorát to pravděpodobně nebude o moc rychlejší než normální konvenčnější jádro na 2,5 GHz. Vzpomeňte si, že Pentium 4 Prescott udělalo 3,8 GHz stock na 90nm procesu, kterej ani nebyl moc dobrej. Pak 3,73 GHz dvoujádro pak na 65nm, a to už Intel neměl potřebu to moc hnát nahoru, protože přicházelo Core 2. https://ark.intel.com/products/27615/Intel-Pentium-Processor-Extreme-Edition-965-4M-Cache-3_73-GHz-1066-MHz-FSB

    A vemte si, jakej je ohromnej rozdíl mezi 90nm a 20nm procesem jen ve velikosti tranzistoru a hustotě (která znamená větší vzdálenosti, které potřebuje signál urazit). A tehdy taky třeba nebylo HKMG.