Hlavní navigace

Další sestavení Windows 10 Mobile nabízí snazší ovládání jednou rukou

17. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vývoj Windows 10 pro mobily je oproti verzi pro počítače a tablety opožděný. Na další sestavení jsme čekali měsíc, ale teď už můžete stahovat sestavení 10136, aspoň pokud jste se přidali k Fast ringu. Vydání si tentokrát odhlasovali uživatelé. Ani toto sestavení totiž není zrovna bezproblémové. Kvůli jedné chybě je vyžadováno, abyste ze sestavení 10080 nejdříve přešli zpátky na Windows Phone 8.1 pomocí nástroje Windows Phone Recovery Tool.

Posléze vám bude nabídnut upgrade na aktuální sestavení 10136. Uživatelé nechtěli čekat na opravení chyby, což by vydání sestavení zpozdilo zhruba o týden. Na druhou stranu brzké vydání není nic proti ničemu, protože pokud nehodláte podstoupit migraci zpět na Windows Phone, jednoduše se stávající verzí ukázky Windows 10 Mobile vyčkejte na další sestavení. Do té doby Microsoft opraví chybu a přímý upgrade bude opět možný.

 

Pokud budete instalovat sestavení 10136, dejte si pozor na další věc. Na konci instalace se bude zdát, že je mobil zaseknutý na zamykací obrazovce, přičemž se na ní neobjeví ani aktuální datum a čas. Tento stav trvá zhruba 10 minut a vy to musíte vydržet. Posléze bude přístroj normálně použitelný. Na tomto místě totiž chybí obrazovka informující o stavu migrace. Rozhodně tak v průběhu této neviditelné akce nerestartujte zařízení!

Novinky v sestavení 10136

Microsoft v nové ukázce Windows 10 Mobile doladil další spoustu detailů v uživatelském prostředí. Panel pro zadáván PINu je průhledný a získal animaci vysunutí atp. Zkrátka by systém měl působit dodělanějším dojmem. V aplikaci na prohlížení fotek lze klepnout na název měsíce a rychle se přesunout v historii tam, kam vás srdce táhne. Funguje i přiblížení poklepáním.

Na modelech Lumií 640, 640XL, 930 a 1520 si pak vyzkoušíte novou betaverzi Lumia Camera. Má jít o stejnou aplikaci na focení, která bude standardně ve Windows 10, akorát využije možností hardwaru Lumií. Microsoft vedle tyto novinky zařadil také jedno usnadnění pro majitele větších zařízení (5" a více), aby se jim lépe ovládala jednu rukou. Když podržíte tlačítko s logem Windows, obsah obrazovky sjede dolů.

Tím dosáhnete na tlačítka v horní části. Podobnou berličku jsme mohli dříve spatřit u Applu. Vývojový tým dále vylovil řadu chyb, ale některé přetrvaly. Např. je doporučeno, abyste před upgradem odebrali Skype, jinak hrozí, že nebude fungovat. Pokud zapomenete, zkuste komunikátor přeinstalovat. Více na blogu Blogging Windows.

MMF24

" frameborder="0" allowfullscreen>

Zdroj: Blogging Windows