Hlavní navigace

Další skandál s uniklými fotkami a videi. Kompromitováno bylo 200 000 účtů Snapchatu

12. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po aféře s názvem Fappening, která se týkala hacknutých účtů celebrit, svět mluví o další velké akci Snappening. Lidé z fóra 4chan.org tvrdí, že internetem koluje 13GB balíček fotek a videí od 200 000 uživatelů Snapchatu. Už nejde o celebrity, ale třeba vaše sousedy.

Co je Snapchat? Jde o novou sociální síť, která slouží k zasílání dočasných zpráv. Druhé straně pošlete fotku nebo video a ty se po zhlédnutí automaticky smažou. Prý ideální služba pro sexting, tedy zasílání hanbatých zpráv. Pokud někomu pošlete něco, u čeho spoléháte, že se to hned smaže, tak asi nepůjde o úplně nevinný obsah.

Uživatelé by si nepřáli, aby takovou službu někdo hacknul. V minulosti už ale Snapchat několik problémů postihlo. Provozovatelům unikla databáze 4,6 milionu jmen a telefonních čísel. Na službu si posvítila také americká FTC. Komise tvrdí, že Snapchat lhal, když tvrdil, že odeslané fotky se neukládají.

 

Oficiální aplikace totiž ukládala videa do mobilu v nešifrované podobě, takže je bylo možné zkopírovat. Fotky lze archivovat pomocí screenshotů. Přístup k soukromým chatům mají také specializované aplikace třetích stran, které přímo říkají, že slouží k archivaci zpráv, byť tím porušují podmínky Snapchatu.

Tvůrci Snapchatu popřeli, že by hacknutí 200 000 uživatelů bylo jejich vinou. Tu svádějí na cizí nástroje. Podle všeho to vypadá, že zdroje uniklých fotek byl web snapsaved.com, který už sice nefunguje, ale když běžel, tak sloužil právě k uchovávání zpráv a webu. A co je na veřejně dostupném serveru, to se dá hacknout. O napadení snapsaved.com mluví i lidé z fóra 4chan. Sběr dat probíhal postupně, ale až teď pronikl ven.

KL24

Snappening může být větší společenský problém než Fappening. Podle agentury Digiday tvoří polovinu uživatelů Snapchatu mladí ve věku 13 až 17 let. Pokud si posílali intimní fotky a videa s důvěrou v to, že se obsah potom odstraní, naletěli. Dětská pornografie způsobí v médiích a u politiků větší poprask než odhalená bradavka zpěvačky ze Superstar.

Zdroj: Business Insider, Reddit

Byl pro vás článek přínosný?