Hlavní navigace

Další velký obchod: Facebook utratil 550 mil. za 650 patentů Microsoftu

23. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Facebook se už před měsícem vybavil 750 patenty IBM, za které měl zaplatit několik stovek milionů. Microsoft zase před dvěma týdny koupil 925 patentů od AOLu. Původně se mluvilo jen o 800 patentech do vlastnictví a 300 patentech licencovaných, ale nadále vlastněných AOLem. Teď je ale zase všechno jinak.

Síť Marka Zuckerberga, v němž má Microsoft nemalý finanční podíl, za 550 milionů dolarů koupí 650 patentů Microsoftu (jež nedávno patřily AOLu) a zbytek (275 patentů) jí bude Microsoft licencovat. Velké čachry s miliony a patenty jsou na první pohled nepřehledné, ale stačí když budete vědět, že tyto ohromné nákupy mají sloužit jako ochrana před dotírajícím Yahoo. Bývalá světová jednička vyrukovala proti Facebooku s patentovou válkou, a ten se neměl jak bránit, neboť vlastnil jen pár desítek zaregistrovaných patentů.

 

Dnešní dohoda s Facebookem nám pomůže pokrýt více než polovinu nákladů z aukce AOLu,“ řekl Brad Smith, výkonný viceprezident Microsoftu. Dále dodal, že Microsoft si pojistil přístup ke všem patentům AOLu, některé rovnou koupil a za zbytek bude platit licenční paušály.

Dnešní dohoda s Microsoftem představuje důležitou akvizici pro Facebook,“ řekl Ted Ullyot, generální ředitel Facebooku. „Je to další významný krok v procesu budování silného portfolia duševního vlastnictví, které budou chránit dlouhodobé zájmy Facebooku.

KL24

Za poslední měsíc tak Facebook utratil možná až dvě miliardy dolarů, neboť za miliardu si Zuckerberg koupil i síť pro sdílení obrázků na mobilu – Instagram.

Zdroj: Facebook

Byl pro vás článek přínosný?