Hlavní navigace

Další zelená investice Googlu, tentokrát do solární energetiky

14. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google již v minulosti investoval nemalé peníze do stavby větrných elektráren. Další jeho peníze směřují k solární energii. Začáteční investice byla 168 milionů amerických dolarů a stavba začala v říjnu 2010 v Mohavské poušti v Kalifornii. Projekt s názvem Ivanpah Solar Electric Generating System (ISEGS) bude schopen vygenerovat až 392 MW čisté solární energie. Předpokládaná životnost elektrárny bude nejméně 25 let. Google již do čisté energetiky vložil přibližně 250 milionů dolarů.

Jak vše bude fungovat?

Bude to velice jednoduché. Technologie funguje na základě velkého množství zrcadel nazývaných heliostratos, která soustředí odražené sluneční paprsky na solární přijímač na vrcholku věže. Přijímač je naplněn vodou a vytváří páru, která otáčí turbínami a generátor vyrábí elektřinu. Věže jsou velice účinné, protože všechna zrcadla soustředí obrovské množství energie do jednoho místa. Ve věži je poté obrovský tlak i teplota (až 1000 °F = 540 °C).

Solární věže Ivanpah budou vysoké 430 stop (asi 130 m) a bude zde použito celkem 173 tisíc heliostatů, každý se dvěma zrcadly. Předpokládané dokončení stavby je stanoveno na rok 2013. Cílem je motivovat i jiné společnosti, aby také investovaly do obnovitelných zdrojů energie.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?