Hlavní navigace

Už i Dánové jdou proti „nelegálním titulkům“ k filmům a seriálům

19. 12. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dánská protipirátská skupina Rettigheds Alliancen zastupující přes 100 000 tvůrců z oblasti hudby, filmů, videoher a designu zasáhla proti populárnímu webu OpenSubtitles. Web, který v roce 2016 založil slovenský programátor, je teď pro tamní obyvatele nedostupný.

Vše začalo získanými soudními příkazy, které velké dánské poskytovatele internetu donutily přístup k webu blokovat. Rettigheds Alliancen se nakonec obrátila i na provozovatele OpenSubtitles a ti dobrovolně začali blokovat návštěvníky s dánskými IP adresami, aby se vyhnuli případným problémům. O případu informoval Torrent Freak s tím, že blokování začalo již v listopadu.

KL24

V databázi dnes najdeme přes pět milionů titulků, z toho 600 000 v angličtině a 189 000 v češtině. Každý den lidé stáhnou několik milionů titulků, v posledních šesti měsících je největší zájem o ty k filmu Spider-Man: Daleko od domova. Databázi OpenSubtitles lidé možná ani nepoužívají přímo, je ale často integrovaná v různých přehrávačích nabízejících automatické stažení titulků.

A co protipirátským skupinám vadí? Stále totéž. Scénáře jsou chráněny autorským právem, takže sdílení jejich přepisů či překladů bez souhlasu autora je považováno za pirátský obsah. Nehledě na to, že si tvůrci titulků dali práci s překladem, správným časováním a dalšími technikáliemi. Proti amatérským titulkům již předloni zasáhl také soud v Nizozemsku a pamatujeme též téměř sedm let starý případ z Česka, kde místní distributoři nechali smazat soubory z Titulky.com.

Byl pro vás článek přínosný?