Hlavní navigace

Das Keyboard uvedl na trh tichou klávesnici se spínači Cherry MX Red (konečně)

16. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Známý výrobce mechanických klávesnic Das Keyboard uvedl na trh novou edici svého modelu S Professional s přívlastkem Quiet. Na rozdíl od verze S Professional Clicky, která používá zřejmě zvukově nejcharakterističtější modré spínače (Cherry MX Blue), a Soft Clicky používající o něco tišší hnědé verze (Cherry MX Brown), přichází nová edice s nejtišší variantou spínačů Cherry MX Red.

Oproti starým „mazákům“ v podobě spínačů MX Blue a Brown, které jsou na trhu už téměř dvě desetiletí, se novější MX Red spínače při svém prvním uvedení v roce 2008 příliš neprosazovaly a v roce 2010 to dokonce vypadalo i na úplné ukončení jejich produkce. Od loňského roku však zažívají svou renesanci a jsou osazovány mnoha výrobci mechanických klávesnic, jako například Leopold či Filco Majestouch.

Klávesnice s mechanickými spínači se na rozdíl od klasických membránových variant vyznačují znatelným zvukovým doprovodem při stlačení kláves (hlasné kliknutí nebo lupnutí) a výraznou pocitovou odezvou. Pisatel tak vždy bez problémů dokáže určit, jestli byla klávesa opravdu stlačena. Zvuk sestává ze dvou složek, přičemž první je efekt pružinového spínače kláves převládající při jemném stisknutí a druhou náraz klávesy do podloží, který převládá při agresivnějším stylu psaní.

 

Klávesnice tohoto typu mají obvykle velmi příjemný a uklidňující efekt na osobu, která na nich píše, jsou však nezřídka mimořádně otravné pro kohokoli, kdo je při psaní nezúčastněně v jejich blízkosti. Právě z tohoto důvodu Das Keyboard uvádí na trh model S Professional Quiet s červenými spínači, určený do kancelářského nebo jiného prostředí, sdíleného více lidmi. 

Zvuky jednotlivých spínačů můžete porovnat v následujícím klipu na YouTube (vytvořeném redakcí Custom PC).

" width="560" height="315" frameborder="0">

  

MMF24

Klávesnice S Professional Quiet používá, tak jako ostatní modely z této řady, poměrně standardní rozložení kláves a od celkové konzervativnosti ji odlišuje jen malý Enter. Součástí modelu je dvou-portový USB hub na pravém boku a bezpečně dlouhý připojovací kabel (2m). Oproti dosavadním verzím Clicky a Soft Clicky si za model S Professional Quiet potenciální zákazník připlatí deset dolarů a celková cena klávesnice se tak vyšplhá na 149 USD, tedy přibližně 3000 Kč.

Zdroje: Bit-Tech.net, daskeyboard.com