Hlavní navigace

Data mezi účty u Googlu, Microsoftu nebo Facebooku přenesete na pár kliknutí

23. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší technologické firmy světa táhnou za jeden provaz. Google, Microsoft, Facebook a Twitter loni založily iniciativu Data Transfer Project, jejímž cílem je uživatelům nabídnout jednoduchý způsob, jak přenést data z jedné služby do druhé. Což je věc, po které volá i euronařízení GDPR.

Všechny čtyři firmy už mají nástroje, kterými lze exportovat všechna data, která u nich ukládáte. DTP tyto nástroje navzájem propojí, takže se soubory z jednoho místa vzdáleně (a šifrovaně) přenesou na druhé, aniž byste je museli ručně stahovat a pak zase uploadovat. Vaše internetová linka za to bude vděčná. DTP se také postará o kompatibilitu, aby se správně přenesla jen ta data, která na druhé straně budou fungovat nebo dávat smysl.

Data Transfer Project přenos dat ukázka Ukázka, jak by mohl vypadat přenos uložených fotek

Těžko budete přenášet uložené e-maily nebo powerpointové dokumenty z OneDrivu na Twitter, kde je nebude jak využít. Prototyp Data Transfer Projectu (zatím není veřejný) již umí přenášet fotky, e-maily, kontakty, kalendáře a úkoly. Kromě dat z účtů u Googlu, Microsoftu, Instagramu a Twitteru je lze přenášet i mezi Flickrem, Smugmugem a službou Remember the Milk.

Návod: Jak deaktivovat nebo smazat účet na Facebooku

Důležité je, že DTP je open source řešení a jeho podporu může v budoucnu zavést kdokoliv ve formě tzv. adaptérů. Přidat se mohou cloudová úložiště, hudební služby pro vzájemnou výměnu playlistů, video hostingy jako YouTube, Vimeo apod.

Snadný útěk i záloha dat

Propojit stovky různých online služeb už umí nástroje jako IFTTT nebo český Integromat, u nich ale nemáte garantovanou funkčnost, mohou být placené a především při jejich registraci a připojování schvalujete podmínky, ze kterých jde strach. Zkrátka třetí straně dovolíte dělat s vašimi daty cokoliv. DTP nepotřebuje prostředníka, propojí dvě místa, kde už jste registrovaní.

Návod: Jak u Applu stáhnout všechna data, která u něj máte?

KL24

K čemu se to bude hodit? DTP usnadní trvalý přechod z jedné služby na druhou. Dovolí vám vyzkoušet novou službu, aniž byste do ní museli ručně sypat data. A užitečné to bude i kvůli zálohám. Pokud bude mezi službami trvalé propojení, fotka uložená v Google Disku se automaticky uloží i na OneDrive, k Facebooku, na Flickr apod.

V tuto chvíli zatím nevíme, kdy DTP začne fungovat i veřejně.

Byl pro vás článek přínosný?