Hlavní navigace

Data z Megauploadu budou možná ve čtvrtek kompletně smazána

30. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nečekaný směr nabírá kauza Megaupload. Americké úřady totiž daly pokyn dvěma hostingovým společnostem (Carpathia Hosting a Cogent Communications), že mohou začít mazat data, která u nich Megaupload, resp. jeho uživatelé nahrávají.

Firma, jehož vrchní představitelé jsou ve vazbě, totiž nemá ani jak splácet paušály za hostingové služby, protože veškeré účty byly zmraženy. Carpathia a Cogent zase nemají důvod uchovávat data, když nemají zaplaceno, a teď jim to posvětilo i státní zastupitelství.

Tomu se brání právník Megauploadu Ira Rothken. Říká, že přes 50 milionů lidí má u nich uloženo své soukromé fotky a jiné dokumenty. Od nedávného zátahu nemají k těmto datům přístup a nemohou je tedy ani stáhnout zpět k sobě. Navíc mají uložená data hrát velkou roli při obhajobě. Tím by se ztratil hlavní důkaz a Rothken by měl těžkou pozici Megaupload hájit.

Ale věří, že USA stejně jako Megaupload mají zájem chránit spotřebitele a k mazání nakonec nedojde. A kdyby ano, v podmínkách Megauploadu stálo, že se uživatelé vzdávají jakýchkoliv nároků na dostupnost a Megaupload nabízí služby „tak, jak jsou“.

Zdroj: AP