Hlavní navigace

Datumy spotřeby: kdypak vaše zkušební Windows 8 vypoví službu?

24. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Právě teď se nacházíme v mezidobí, kdy ještě spousta lidí ze skupiny zájemců o Windows 8 používá ukázkové verze, které Microsoft dříve vydal zdarma, a vyčkává na oficiální zahájení prodeje, k němuž dojde 26. října 2012. Oficiálně jste si tak mohli minulý rok na podzim stáhnout Developer Preview, po něm přišel letos na jaře Consumer Preview a v létě nás o svých kvalitách přesvědčoval Release Preview. První ukázka se tvářila jako Windows 7, ovšem s přimontovaným Metrem. Postupně ale vývojáři funkce přidávali, někdy dokonce odebírali. (Aero Glass ale chybí až ve Windows 8 RTM.)

Tip: Srovnání edic dle funkcí: Windows 8, Windows 8 Pro a Windows RT

Pokud jste nepatřili k nešťastníkům, jimž se poslední jmenovaná ukázka na počítači chovala nevhodně a zamrzala či padala (a že takových případů pár bylo), nevidíme důvod, proč byste ji nemohli používat ještě v těchto dnech. Navíc si sem můžete klidně bezplatně přidat i Windows Media Center. Užívejte si operačního systému zdarma, dokud můžete. Nepoběží vám totiž věčně, jako již tradičně jsou všechna tato nehotová Windows 8 odsouzena k zániku po uplynutí časované bomby.

 

Co se stane po skončení záruční lhůty?

Windows 8 prý byla nejintenzivněji testovaným operačním systémem, jaký kdy Redmondští vypustili do světa (vlastně teprve vypustí, přijde na to, jak to berete). Pokud tedy stále patříte k milionům zvídavých dobrovolných testerů, vězte, že systém po pevně nastaveném datu funkčnosti přejde do jakéhosi omezeného režimu. Microsoft by si zřejmě nedovolí nám natvrdo odepřít přístup k počítači, proto Windows stále běží, avšak oproti normálnímu stavu dělají neplechu.

 

Pozadí bude z plochy odebráno, takže místo něj uvidíte pouze černočernou tmu (ale Vin Diesel se neobjeví). Svůj obrázek si můžete jako tapetu nastavit klidně znovu, jenže zanedlouho vám ji obranný mechanismus zase odebere. Psychický nátlak depresivním pozadím ale není jediným takovým prvkem. Vůbec nejhorší je automatické restartování počítače, na které si zkrátka nelze jen tak zvyknout. Tímto si Redmondští vynutí, že nebudete ukázkovou verzi používat věčně. Na plochu bez obrázku byste si ostatně zvyknout mohli.

Osmičky vás také budou bombardovat skrze upozornění na plochu. Neaktivovaná se Windows každou chvíli dožadují nového produktového klíče, a když ho nedostanou, nedá se s nimi pořádně pracovat. To je důvod, proč byste si měli hlídat datum vypršení. Ve správné době by se vám s ním měl připomenout i samotný systém.

 

Datum expirace

Když už teď víme, co se stane s nehotovým operačním systémem, jehož životnost oficiálně skončila, podívejme se na to, kdy konkrétně vyprší platnost jednotlivých vydání.

Windows 8 Developer Preview

Úplně první ukázka nové technologie byla uvolněna ke stažení 13. září 2011, a to v souvislosti s první akcí BUILD. Tato vývojářská konference proběhne letos podruhé. Původně měla platnost Developer Preview vypršet 11. března 2012, do té doby totiž měla vyjít další ukázka. Jenže o něco později Microsoft skrze svůj tradiční aktualizační kanál vydal aktualizaci, která platnost systému jednoduše prodloužila.

Díky tomuto kroku tak můžete rok starou alfaverzi – nebo něco na ten způsob – používat bezpečně až do 15. ledna 2013 (někteří hlásí 16. ledna, ale ten jednodenní rozdíl nemá cenu rozpitvávat). V té době už budou v prodeji finální Windows 8, takže pak budete moct klidně přejít rovnou na ně.

Windows 8 Consumer Preview

Tato betaverze obsahovala mnohem více novinek než jen samotné dlaždice, avšak její životnost je oficiálně nastavena na stejný den jako u Developer Preview. Windows 8 Consumer Preview tedy vyšla 29. února 2012, používat je lze až do 15. ledna 2013. Od tohoto vydání Windows nemají tradiční tlačítko Start, Microsoft si od minula stihl připravit údajně více než 100 000 úprav.

Windows 8 Release Preview

Třetí závěrečná veřejná a zdarma dostupná ukázka vlastně vyšla teprve nedávno. Release Preview byl oficiálně vydán 31. května 2012, tedy v symbolickém jednodenním předstihu oproti původním slibům. Toto vydání má ale nejkratší životnost, jeho úmrtí bylo stanoveno na 16. ledna 2013. Zemře tak o jediný den později než jeho dva předchůdci, přestože by si možná zasloužilo delší život. Jenže na začátku následujícího toku nebude dávat smysl, aby lidé ještě používali jakousi ukázku, když budou mít dávno k dispozici hotová Windows 8.

Případně se vždycky můžete vrátit k předchozí zakoupené verzi. Pokud máte zájem, Release Preview je stále k dispozici ke stažení.

Windows 8 Enterprise RTM

V době nedávné, kdy už byla Windows 8 zcela dokončena, vydal Microsoft ještě jednu zdarma dostupnou ukázku. Tentokrát jde ale o plnohodnotné demo již finální verze produktu, abyste si jej mohli před nákupem případně vyzkoušet. Ne každý chce koupit zajíce v pytli. Podmínky použití byly nastaveny jinak než v případě nedokončených testovacích vydání, uvedených výše. Windows 8 Enterprise můžete bezplatně používat 90 dní, čili nějaké tři měsíce.

Délka platnosti je tedy jasná, jakmile Windows aktivujete, máte 90 dní. Jenže časově omezené demo nebude k dispozici nastálo. Microsoft se rozhodl, že aktivaci musíte provést do 15. srpna 2013. Po tomto datu vám bude málo platné, že jste si třígigabajtový obraz s instalací systému stáhli. Systém si proto nainstalujte a aktivujte nejpozději do roka, poté již nebudete mít stejnou příležitost, jak si novinku vyzkoušet.

CS24

Ještě bych dodal, že k oněm třem měsícům můžete získat navíc až deset dní. Během deseti dní musíte Windows 8 aktivovat, přičemž když tedy aktivaci odložíte na nejzazší možný termín, budete mít pár dní k dobru. Ale pozor, po deseti dnech se stanete obětí omezené režimu, kdy, jak bylo popsáno výše, plocha zčerná, počítač se bude každou hodinu restartovat a Windows se budou neustále připomínat o aktivaci. Proto na aktivaci nakonec nezapomeňte. Nemáte ještě demo stažené? Učiňte tak.