Hlavní navigace

DDR4 má volnou cestu na trh. JEDEC publikoval hotovou specifikaci

26. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokrok počítačového hardware je neúprosný. V některých oblastech je ale ta neúprosnost poněkud pomalejšího charakteru. Zatímco třeba v království grafických karet dochází k větším či menším revolucím téměř každý rok, operační paměti si v uplynulých letech kráčely vyloženě volným tempem. Pravda, nejvyšší dostupné frekvence narostly a kapacita běžných modulů dosáhla na 8 GB. Již nějaké čtyři roky však zůstáváme na téže technologii, pamětech typu DDR3. Jejich nástupce, nazvaný prozaicky DDR4, však nyní učinil první krok k uchvácení trhu. Konsorcium JEDEC, které standard připravovalo, totiž vydalo hotovou specifikaci této technologie.

Od včerejška je specifikace k dispozici na webu JEDECu (dokument JESD79-4); výrobci pamětí však již pochopitelně znali a spoluvytvářeli předchozí pracovní verze. Standard podobně jako starší technologie specifikuje několik rychlostí. Začíná na dnes již téměř nudných 1600 MHz (efektivně) a pro začátek bude končit na 3200 MHz. Tisková zpráva ovšem výslovně podotýká, že časem bude podobně jako u DDR3 dosaženo ještě značně vyšších rychlostí, než se původně očekávalo. Do standardu budou však zřejmě zahrnuty až později. Do té doby si budou nároční uživatelé pomoci přetaktováním.

JEDEC vydal standard DDR4

Při přípravě standardu se údajně hledělo na to, aby přechod na novou paměť nebyl příliš složitý (a tedy pomalý) a aby se DDR4 rychle mohla prosadit napříč počítačovým a elektronickým průmyslem. Tisková zpráva konzorcia JEDEC zmiňuje i pár detailů přicházejícího standardu. Obávám se však, že jsou na příliš pokročilé technické úrovni, takže vám toho pro nevědomost nemohu mnoho přiblížit.

 

Paměť DDR4 bude konfigurována do dvou či čtyřech banků, ke kterým bude možno přistupovat zvlášť, a to dokonce v rámci odlišných operací. Bude tak možné provádět naráz různé operace, například číst z jednoho banku a zapisovat do druhého. Počítá se i s technologií „stackování“ (česky bychom řekli vrstvení) paměťových čipů. To by mělo umožnit koncentrovat velkou paměťovou kapacitu na malé ploše, což se bude hodit zejména mobilním zařízením. Výhledově bychom se však aplikace mohli dočkat i přímo v procesorech pro osobní počítače.

JEDEC vydal standard DDR4

CS24

Tento měsíc na konferenci IDF 2012 již někteří výrobci paměť DDR4 představovali, takže se snad začne objevovat relativně brzy. Ovšem ne v PC, kde ji Intel ani AMD v dohledné době nenasadí; nejdříve poputuje do serverů. Vzorky modulů ukázal Hynix (16 a 8 GB s frekvencí 2400 MHz) i Samsung, který ostatně prezentuje prototypy už dlouhou dobu. Na IDF konkrétně předváděl 16GB moduly s rychlostí 2133 MHz. Firma se údajně nechala slyšet, že má výrobu téměř připravenou. Vše prý čekalo jen na finalizaci standardu, neboť nebylo jasné, zda ještě nebude třeba provést nějaké změny. Nu, teď už by měl Samsung mít jasno.

Zdroje: JEDEC, X-bit labs (1, 2)