Hlavní navigace

Dead Drops: najdi flashku ve zdi a stahuj data

3. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Půjčování disket (Pro náctileté: takové to černé čtvercové, co se nesmí přiblížit k magnetu a nevleze se na to ani empétrojka.) dostalo novou formu. V New Yorku se budu síť USB pamětí, které jsou vloženy do zdí a k trčícímu konektoru se můžete kdokoliv připojit a s uloženými daty zacházet dle libosti.

Tzv. Dead Drops (mrtvé schránky) se už od nepaměti používají pro výměnu informací mezi osobami, které se nechtějí setkat (tajný agent, udavač apod.). Německý umělec Aram Bartholl převedl Dead Drops do digitální podoby a po „Velkém jablku“ chodí s flashkami a kyblíkem malty a vkládá je do zdí.

Dead Drops
Zdroj: Flickr

Bartholl svůj nápad prezentuje jako veřejnou offline P2P síť. Projekt má své webové stránky deaddrops.com, na kterých se budou objevovat lokace dalších schránek, ale také návody, jak si připravit vlastní. Sám Bartholl vytvořil pět schránek v New Yorku:

  • 87 3rd Avenue, Brooklyn, NY (Makerbot)
  • Empire Fulton Ferry Park, Brooklyn, NY (Dumbo)
  • 235 Bowery, NY (New Museum)
  • Union Square, NY (Subway Station 14th St)
  • 540 West 21st Street, NY (Eyebeam)

Ve městě Salem blízko Bostonu se objevily další dvě uživatelské. Každá flashka (typ ani kapacitu se mi nepodařilo zjistit) musí být zbavena plastového obalu a elektronika zabalena do termoodolné pasty, která se už může vložit do zdi, telefonní budky, chodníku apod. Na každé flashce je uložen tento soubor TXT popisující účel Dead Drops.

Dead Drops
Zdroj: Flickr

Co si od toho autor slibuje, nesdělil. Jde více o žert než samotné sdílení souborů. Kritici asi namítnou, že je to vhodné místo pro viry a jinou havěť. To je samozřejmě pravda. Ale zároveň se jedná o hru, třeba podobnou geocachingu. Musíte podle souřadnic najít místo, sebrat předmět a nějaký vlastní pak vložit.

Na mapách Googlu už je uložen katalog míst s mrtvými schránkami. Zatím se nacházejí jen na východě USA, ale nápad je to tak šílený, že se určitě rozšíří i za „velkou louži“. Pokud se ovšem neobjeví pitomci, kteří flashku ze zdi vyloupnou a zkazí veškerou zábavu.

Na Flickeru má Bartholl galerii svých Dead Drops. Tři trčí ze zdi budov, jedna je v telefonním automatu a poslední v zídce u chodníku.

KL24

Co takhle podobný projekt rozjet také u nás?

Zdroj: Datenform (via Damn Cool Pics)

Byl pro vás článek přínosný?