Hlavní navigace

Debata kolem levných ministerských tarifů by se neměla točit kolem Babiše [komentář]

24. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před týdnem ministerstvo financí oznámilo, že s T-Mobilem vyjednalo novou smlouvu o poskytování mobilních služeb. Resort díky tomu ušetří 90 % oproti tomu, co platil doposud. Úřad využije neomezené hlasové tarify za 54 Kč měsíčně. Datový tarif s 3 GB stojí 32 Kč a s 10 GB pak 109 Kč.

Za tohle Babiš nemůže

Sám ministr se na sociálních sítích pochlubil, jak výrazně ušetří. A obrátilo se to proti němu. Velká média v ČR vydala několik souhrnů s negativním reakcemi lidí, což mělo implikovat, že Babiš zase něco pokazil. Nemůžu souhlasit. Diskuze by se vůbec neměla točit kolem Babiše. Ale je dobře, že vznikla. I běžní smrtelníci nesledující weby o mobilech a technologiích se dozví, že někteří volají a datují i desetkrát levněji. To vyvolá tlak.

TIP: Nevzhlížejte ke čtvrtému operátorovi. Už je příliš pozdě [komentář]

Jsem rád, když veřejná správa ušetří, aniž by se to projevilo na kvalitě dodávaných služeb nebo produktů. Víc by mi vadilo, kdyby využívalo předražené ceníkové nabídky. Je mi jasné, že na zmíněném ministerském tarifu by operátor nemohl vydělat, takže se „zahojí“ na běžných občanech. To však není problém ministerstva, na vině jsou jen a pouze operátoři.

Rozdíly mezi tarify pro jednotlivce a rámcovými smlouvami pro firmy a úřady musí být, v tom souhlasím s novým šéfem Vodafonu Jiřím Báčou, který toto sdělil v rozhovoru pro iDnes. Kvůli firmám nemusí operátor živit stovky poboček, zaměstnávat tolik lidí v call centerech a posílá pouze jednu fakturu. I vymáhání případných dluhů je jednodušší s firmou o 50 zaměstnancích než s 50 jednotlivci. Ale opravdu je ta úspora nákladů tak vysoká, že jsou koncové ceny až desetinové? Tomu nevěřím.

Dvojí metr

Tento argument také neplatí ve vztahu k virtuálním operátorům. O2, T-Mobile a Vodafone se v aukci kmitočtů zavázaly férovou velkoobchodní nabídkou pro virtuály, která by jim zaručila stejně efektivní ziskové podnikání. Virtuál je také jeden zákazník, jedna faktura a jeden obchodník. Velcí virtuálové mají desítky až stovky tisíc zákazníků, víc než firmy či úřady…

MMF24

Jenže velkobchodní ceny za data jsou vysoké. Na MFČR zaplatí T-Mobilu 11 Kč za gigabajt. O2 chce po virtuálech 151 Kč za gigabajt, T-Mobile minimálně 280 Kč a Vodafone 90 Kč. K tomu je navíc třeba přičíst hromadu jednorázových i průběžných fixních poplatků.

Jak může virtuální operátor konkurovat takové nabídce? Nijak. Ironické je, že například Vodafone léta bojuje proti O2 (a teď Cetinu) kvůli stlačování marží u xDSL připojení, které mu nedovoluje podnikat na trhu s pevným připojením stejně efektivně. Je tu samozřejmě rozdíl, že na připojení xDSL má O2/Cetin monopol, zatímco síťoví operátoři jsou tři. Jenže postupují ve vzácné shodě.