Hlavní navigace

Kde najdete tapety ve Windows, macOS a Linuxu? A odkud je stáhnout?

12. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Jak se dostat k výchozím tapetám v operačních systémech Windows, macOS a Linux? A pokud je nemáte, kde je najít na webu?

Premisa článku je jednoduchá. Změnit obrázek na pozadí zvládne snad každý, jak se dostat k výchozím tapetám předinstalovaných spolu se systémem? Co když si je chcete zálohovat a použít na jiném systému nebo vytisknout? Všechny moderní operační systémy vytvoří uživatelský profil, kde bude i složka Obrázky/Fotky. Tam ale tapety nenajdete. Soubory jsou uloženy v některé ze systémových složek a následných podsložkách. Otevřete proto některého ze souborových správců (Průzkumník, Finder, Nautilus, Total Commander…) a hledejte:

  • Windows: C:\Windows\Web
  • macOS: /Library/Desktop Pictures
  • Linux: /usr/share/backgrounds

Jablíčkáři mají cestu ztíženou, protože Finder standardně nezobrazuje systémové složky. Musí tedy spustit Terminál v něm zadat příkaz „open /Library“. Pak se spustí Finder a v něm je třeba najít složku Desktop Pictures. Alternativně lze zadat zkratku Cmd+Shift+G a napsat „/Library/Desktop Pictures“.

MMF24

Složka s tapetami ve Windows
Složka s tapetami ve Windows
Složka s tapetami v macOS
Složka s tapetami v macOS
Složka s tapetami v Linuxu
Složka s tapetami v Linuxu

A pokud se vám líbí tapeta ze systému, který doma nemáte, bude se vám hodit web oswallpapers.com od Tahira Asadova. V galerii má všechny tapety od Windows XP, Mac OS X 10.0 Cheetah, Ubuntu 4.10 Warty Warthog, CentOS 5, Linux Mint 3 Celena, Kubuntu 8.04 Hardy Heron, Elementary 0.3 Freya a dalších.

Asadov archivy ukládá na Google Disk a vzhledem k tak trochu pirátskému šíření nemáte žádnou jistotu, že jeho web bude fungovat i v budoucnu.