Hlavní navigace

Defraggler: pokročilá defragmentace jednoduše

10. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Piriform Defraggler je defragmentovací program od tvůrců známého čističe počítačů CCleaner. Je k dispozici také v češtině a na rozdíl od výchozího defragmentovače ve Windows dovede pracovat i s jednotlivými soubory, složkami nebo volným místem. Pokud byste totéž chtěli provést se standardním nástrojem ve Windows, museli byste sáhnout po ne příliš pohodlném příkazovém řádku. S Defragglerem si vše jednoduše nastavíte myší.

Defraggler totiž nabízí pohodlné uživatelské prostředí, kde však jednoduchost obsluhy není na úkor dostupnosti funkcí nebo statistik. V hlavním okně vidíte graf s analýzou aktuálního stavu disku, kromě toho můžete v Defraggleru vyhledávat určité soubory podle zadaných parametrů.

Aplikaci zdarma ke stažení najdete na domovských stránkách Piriformu.

Základní defragmentace

Po spuštění Defraggleru si v horní části hlavního okna vyberte diskovou jednotku, kterou chcete defragmentovat. Poté klepněte na tlačítko Analyzovat, kterým si v prostřední části zobrazíte informace o aktuálním stavu fragmentace a rozložení souborů na disku. Červené oblasti označují fragmentované soubory. Klepnutím na čtverec se dozvíte, které soubory se v této části disku nacházejí. Tlačítkem Defragmentovat spustíte proces, který data na disku dá opět do pořádku.

Defragmentace vybraných složek

Pokud se na disku nachází velké množství dat, může jeho kompletní defragmentace trvat dlouhou dobu. Někdy přitom stačí, když budete defragmentovat pouze vybranou složku nebo soubor. Na kartě Seznam souborů najdete tabulku se soubory seřazenými podle počtu fragmentů. Ty, které chcete převést do celistvého stavu, označte a tlačítkem Defragmentovat označené je upravte. Podobně lze defragmentovat vybrané soubory na kartě Zvýrazněné.

Zapněte a zapomeňte

Protože defragmentace disku s velkým počtem souborů může trvat i dlouhé desítky minut nebo hodiny, je vhodné tuto činnost spouštět přes noc. Nechcete-li pak počítač nechat zbytečně běžet, využijte toho, že Defraggler dovede po skončení defragmentace počítač vypnout. Stačí použít volbu Nastavení | Vypnout po defragmentaci. Naopak, pokud se z nějakého důvodu rozhodnete defragmentaci provést při běžné práci, aktivujte volbu Nastavení | Priorita | Pozadí. Defragmentace sice bude trvat o něco déle, nebude však zdržovat ostatní programy a vy si jí skoro nevšimnete.

Plánování defragmentace

Abyste udrželi počítač v kondici, je dobré defragmentaci spouštět pravidelně. Defraggler pro tyto účely nabízí jednoduchý plánovač automatického spouštění. Zobrazte si okno Nastavení | Možnosti, ve kterém se přepněte na kartu Rozvrh. Zapněte volbu Naplánovat defragmentování zvoleného disku a nastavte příslušný interval. Defragmentace prováděná jednou za týden by měla být ideální.

MMF24

Tip: Jak urychlit defragmentaci

Defragmentace kupodivu netrvá ani tak dlouho kvůli velkým souborům zabírajícím hodně místa na disku, ale spíše kvůli velkému počtu malých souborů. Před spuštěním defragmentace tedy proveďte čištění počítače (z nabídky Start | Všechny programy | Příslušenství | Systémové nástroje | Vyčištění disku). Určitě nevynechejte odstranění dočasných dat z webového prohlížeče. Ten je typickým zdrojem velkého počtu malých souborů.

Začínáte? K čemu je tedy vlastně defragmentace dobrá?

Při zápisu souborů na disk systém využívá nejbližší volný cluster – speciální část disku, kterou si můžete představit jako nějaké políčko, do kterého jsou data ukládána. Pokud se do něj celý soubor nevejde, pak počítače pro uložení jeho zbytku použije další volný cluster. Problém je v tom, že ne vždy jsou všechny clustery použité pro jeden soubor umístěné vedle sebe. Důsledkem je pak zpomalené načítání souboru, který je rozdělen na několik takových částí a počítač je musí déle hledat. Defragmentací data na disku poskládáte tak, aby soubory byly uloženy v clusterech vedle sebe.