Hlavní navigace

Dell představil chromebook s hořčíkovou konstrukcí a prémiovou výbavou

18. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Chromebooky se dělí na nebývale levné a drahé. Většinu z nich seženete do 10 000 korun a prémiovou třídu Pixel, pohybující se okolo 25 000 korun, si u nás stejně oficiální cestou nekoupíte. Pokud byste sháněli chromebooky s cenou střední třídy, kvalitním zpracováním a mírně nadprůměrnou výbavou, měli jste ještě do nedávna smůlu.

Díky novému chromebooky od Dellu ale tato bariéra padá a Dell Chromebook 13 všechny tyto požadavky splňuje na výbornou. Po stránce konstrukce padla volba na hořčík a plast najdeme jen na hranách. Svým vzhledem a zpracováním tak blízce připomíná prémiový model XPS 13, jež mnohé novináře uhranul na letošním lasvegaském veletrhu spotřební elektroniky CES.

Dell Chromebook 13 | Zdroj: Ars Technica

Nejlevnější varianta nabídne 13,3palcový IPS displej s FullHD rozlišením. Nechybí ani podsvícená klávesnice nebo prostorný touchpad podporující různorodá gesta. Váha se zastavila těsně pod hranicí jednoho a půl kilogramu a chromebook by měl na jedno nabití vydržet až 12 hodin. O výkon se bude starat ultrabookový procesor architektury Broadwell a 2 GB RAM.

Dražší verze však nabídnou i o něco výkonnější čipsety Core i5 nebo Core i7. Podobně variabilní je i uživatelské úložiště a paměť. V prodeji budou také konfigurace s 32 GB SSD diskem a čtyřmi nebo osmi gigabajty RAM. Samozřejmostí i u levnějších modelů je Bluetooth 4.0 a 802.11ac Wi-Fi.

Dell Chromebook 13 | Zdroj: The Verge

Na rozdíl od nejvýše postaveného Pixelu od Googlu ale chybí nový USB port typu C. Místo něj zařízení nabídne vstupy USB 3.0 a 2.0. Nezapomnělo se ani na plnohodnotné HDMI a vnitřní paměť si budeme moci rozšířit díky SD kartě.

MMF24

Cena už pochopitelně není také nízká jako u ostatních modelů s Chrome OS. V nejlevnější konfiguraci Dell Chromebook 13 najdeme za 399 amerických dolarů, což při hrubém přepočtu vychází na necelých 10 000 korun bez daně. V nejvyšší konfiguraci bude chromebook k dispozici za 899 dolarů (v přepočtu cca 22 000 korun). Zařízení se dostane oficiálně do Evropy 1. října, zůstává však otázkou, kdy a jestli vůbec se objeví na tuzemském trhu. 

Zdroj: Ars Technica | The Verge