Hlavní navigace

Dell Studio 1537: efektní kombinace

15. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

 Plusy a mínusy
 + kvalitní displej
 + málo se zahřívá
 + červené víko

 - vyšší cena
 - displej brání výdechu vzduchu
 - nepraktické umístění USB konektorů vpravo

Rychlé parametry (přejít na podrobné)
Procesor Intel Core 2 Duo T5800 (2 GHz, 2 MB L2)
Paměť/Rozšiřitelná do 3 GB / 4 GB
Pevný disk/rychlost 320GB / 5 400 ot./min
Displej rozměry/rozlišení 15,4" / 1 440 x 900
Rozměry 262 x 355 x 25/33 mm
Hmotnost 2,65 kg
Cena 35 899 Kč

Úvod, vzhled

Dell nabízí celkem čtyři řady notebooků, z nichž dvě jsou určeny pro profesionální uživatele, kteří potřebují notebook k práci, a dvě si oblíbí spíše ti, kdo si chtějí tu a tam zahrát nějakou hru, a hlavně si pořídit stylovou mašinu, kterou zapůsobí na okolí: Studio a XPS. A aby nás Dell zmátl ještě více, uvedl nové modely XPS pod názvem Studio XPS. Starší řada Inspiron, v niž už Dell nabízí pouze patnáctku (dřív tu byla i sedmnáctka), už jen dožívá. Nahradit ji má právě řada Studio, v níž je nabízena právě patnáctka a sedmnáctka.

V řadě XPS se nyní nachází čtyři modely, starší XPS M1330 a M1530 (13,3" a 15,4" displej) s původním Centrinem (čipová sada Intel PM965) a novější Studio XPS 13 a 16 (displej 13,3" a 16" displej 16:9) s Centrinem 2 (čipová sada Intel PM45). Všechny čtyři notebooky jsou si vzhledem velmi podobné, novinky však už nemají celostříbrné provedení s barevným krytem, ale jsou černé se stříbrnými detaily a zcela novou klávesnicí, která trochu připomíná Macbooky.

Pojďme spolu do Studia

Modelová řada Studio je starším modelům XPS podobná o něco více. Používá stejné kloubové uchycení displeje, klávesnice je sice černá, ale její okolí je titanově šedé (použit je ale plast, ne leštěný hliník) a kryt displeje může mít kromě černé také červenou nebo modrou barvu - stejně jako u starších XPS. Stejný je i multimediální dotykový panel nad klávesnicí nebo umístění reproduktorů, stejně jako provedení touchpadu a jeho tlačítek. Zcela odlišné je ale rozmístění konektorů a jejich počet, jiná je i klávesnice - nejen barvou, ale hlavně celkovým provedením.

Změny jsou i uvnitř. Studio je postavené na čipové sadě Centrino 2 a pokud vám nestačí integrovaná grafika, můžete si doobjednat pouze grafické karty ATI Radeon, zatímco staré XPS byly vybaveny grafikami Nvidia GeForce 8400 nebo 8600. Do patnáctkového Studia si můžete dát za mírný příplatek Radeon 3450, do sedmnáctky pak 3650. Zatímco 3450 je určena spíše pro nouzové hraní (je pouze dvakrát výkonnější než integrovaná grafika), na 3650 si už zahrajete i modernější hry - třeba Unreal Tournament běží v rozlišení 1 280 x 800 i se středními detaily. Je ale jasné, že dedikovaná grafika zvyšuje teplotu notebooku a snižuje dobu běhu na baterii.

Nový model Studio XPS 13 je postaven na platformě Nvidia, konkrétně nové čipové sadě GeForce MCP79MX, která integruje grafiku GeForce 9400 - jde o nejvýkonnější mobilní integrovanou grafiku na trhu, která naprosto deklasuje integrované řešení od Intelu a výkonem je někde na úrovni ATI Radeon 3450. Pokud by vám ale ani to nestačilo, můžete si připlatit dedikovanou grafiku 9500 GT. Výhodou bude přepínání mezi integrovanou a dedikovanou grafikou - podle toho, zda budete chtít výkon nebo výdrž. StudioXPS 16 je oproti tomu klasické Centrino 2 s možností připlatit si za ATI Radeon 3670 a případně i Blu-ray mechaniku.

Nevrže, neskřípe

Povedený design patnáctipalcového Studia doplňuje i kvalitní zpracování, klouby displeje jsou velmi tiché a nevydávají žádné pazvuky, ani tělo a displej nevydávají ve zkrutu žádný nechtěný hlasový doprovod. Jediné, co se Dellu příliš nepovedlo, je viklající se baterie - ve své jamce zkrátka nesedí tak pevně, jak by měla. Spodní strana notebooku je kryta jediným rozměrným plastem, což na jedné straně usnadňuje přístup k vnitřnostem (stačí odmontovat jediný kus), na druhé straně se plast na místech, kde není přišroubován, lehce prohýbá. Po jeho odkrytí si můžeme všimnout slušně řešeného chlazení a dostatku prostoru, které se okolo čipsetu a grafiky nachází.

Klávesnice, porty

Rychlé psaní s prohnutím

Oproti modelové řadě Inspiron, která měla totožnou klávesnici jako stará XPS, má Stuido tlačítka zcela odlišná - jak tvarově a barevně, tak i pocitem při jejich stisknutí. Zpočátku mne klávesnice nijak nenadchla, působila na mne na první pohled jako nějaká náhražka, hračka - rychle jsem si ale zvykl a už po půl hodince na ni nedám dopustit. Je lepší než na starších "multimediálních" modelech inspiron nebo XPS, není totiž tak hlučná, je o něco měkčí a tlačítka jsou lehce prohnutá, takže se prst lépe trefí do středu tlačítka a neděláte tak zbytečné překlepy. Plocha tlačítek je navíc větší. Jediným minusem je prohýbání klávesnice na pravé straně, kde navíc při stisku uslyšíte o něco dutější zvuk.

Layout klávesnice zůstal zachován, jen jakoby zmizela tlačítka ScrollLock, Pause nebo Break, která byla dříve dostupná přes Fn. Ve skutečnosti je ScrollLock stále přitomen, stačí stisknout Fn a NumLock, nicméně Pause a Break tu už vážně nejsou. Je to poněkud škoda, protože často používám kombinaci kláves Win + Break, která zobrazí vlastnosti systému. Trochu mne mrzí, že na tak velkém notebooku výrobce trochu neodsadil kurzorové klávesy, abyste omylem nemačkali sousední tlačítka. Touchpad je dostatečně rozměrný, tlačítka jsou stejná jako na XPS - rozměrná a tichá, což hodnotím jednoznačně kladně.

Multimediální funkce ovládají dotyková tlačítka v horní části, bohužel v přítmí jsou šedé popisky stejně jako popisky kláves špatně čitelné, takže máte zhoršenou orientaci. Je zde i tlačítko pro vysunutí média z mechaniky, což není úplně šťastná volba. Mnohokrát se mi na XPS, kde je to řešeno stejně, stalo, že jsem vysunul médium omylem, když jsem chtěl změnit hlasitost, nebo tehdy, když jsem leštil umatlaný povrch. Lepší by bylo umístit toto tlačítko do kloubu podobně jako tlačítko Power nebo EasyWLAN, které je podle mého názoru naprosto zbytečné (ukáže dostupní Wi-Fi sítě). Trochu mne také mrzí, že v dodávce není dálkové ovládání multimediálního centra, které je u XPS šikovně ve tvaru ExpressCard a tudíž ho máte vždy po ruce.

Čtyři USB a jedna eSATA

Notebook má celkem čtyři USB porty, HDMI a VGA výstup na monitor, FireWare, čtečku karet, Expresscard, Ethernet, e-SATA kombinovaný s jedním USB a audio konektory; stejně jako starší XPS i zde najdete dva konektory pro sluchátka, což se hodí třeba ve vlaku, když se chcete na film dívat vy i vaše druhá polovička. Všechny konektory a porty se nachází pouze po stranách, nikoliv vpředu, což považuji za velké plus. Když chcete zapojit sluchátka nebo vložit paměťovou kartu, nemusíte odsouvat externí klávesnici, ani si nepřekážíte tělem, když máte notebook položený v klíně.

Bohužel oba USB porty na pravé straně jsou zcela dole, takže trochu překáží při pohybu myší - musíte mít ruku dále od notebooku. Určitě to šlo vyřešit lépe - například XPS M1330 má jeden port umístěn pod mechanikou, tedy těsně pod štěrbinou. Osobně bych uvítal, kdyby na pravé straně zůstal jen jeden USB port pro myš, druhý by se přesunul vlevo a zbylé místo by se využilo pro čtečku karet a Expresscard.

Studio může mít i čtečku prstů, abyste se nemuseli přihlašovat heslem, je ale za příplatek a testovaný model jí vybaven nebyl.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Jen lesklý

Displej je lesklý a v konfigurátoru Dellu nemáte možnost si zvolit jeho matnou variantu. Za to si můžete vybrat hned ze tří nabídek rozlišení: od základního 1 280 x 800, přes 1 440 x 900 až po full HD 1 920 x 1 200 bodů. To už je ale na patnáctku dost síla a doporučuji to jen uživatelům s ostřížím zrakem, kteří toto rozlišení skutečně potřebují - v takovém případě je ale lepší sáhnout po sedmnáctce, kde bude full HD čitelnější a hlavně budete mít i větší plochu displeje třeba pro sledování filmů. V případě, že zvolíte jedno z menších rozlišení, budeme mít standardně podsvícení typu LED. Testovaný notebook měl prostřední rozlišení, 1 440 x 900, což považuji na patnáctce za optimum.

Displej má výraznou svítivost, při běžném denním osvětlení v kanceláři vám bude bohatě stačit nastavit jas na polovinu celého rozsahu. Pokud sedíte u lampy večer v pokoji, můžete stáhnout jas na minimum. Bohužel toto minimum je stále dost jasné, takže při sledování filmu v naprosté tmě září zbytečně mnoho a to může rušit okolí, které chce spát. Pozorovací úhly jsou velmi dobré, nemám vůči nim žádnou výhradu, stejně jako ke kontrastu a podání barev.

Stejně jako řada XPS také Studio velmi dobře hraje, resp. hraje hodně nahlas. Stereo repráky umístěné pod děrovanou horní částí si bez problému poradí i s tichým filmem, takže nemusíte mít strach, že se na chalupě nepodíváte na svůj oblíbený film. Kvalitní poslech ale nezajistí, stále jsou to jen notebooková chrastítka.

Za gigabajty navíc se platí

Základní 160GB disk byl rozšířen na 320 GB, ovšem stále jen na 5 400 otáčkách. Dell nabízí i disky s 7 200 otáčkami, s nimiž by Vista šlapala jako hodinky. Uživatelé ale obecně preferují spíše větší prostor než rychlost, která u testovaného notebooku dosahuje při sekvenčním čtení jen na 42 MB/s. Disk od Toshiby je v seeku poněkud hlučnější než například disky Western Digitalu, přesto ale nijak neruší.

Stejně jako řada XPS má i Studio štěrbinovou DVD mechaniku, což na jedné straně snižuje počet pohyblivých dílů (a tedy potenciální "vrzavost"), na druhé straně si musíte vystačit pouze s médii klasických rozměrů. Dell u této modelové řady nenabízí možnost připlatit si za Blu-ray, to umožňuje pouze řada XPS a Studio XPS. V dnešní době sice Blu-ray nijak zvlášť nevyužijete, ale do budoucna se může jednat o dobrou investici. Bohužel štěrbinové řešení znemožňuje upgrade v budoucnu. Mechanika je při přehrávání DVD tichá, jen při zasouvání a vysouvání média se ozvýcají zvuky jako při parkování tanku.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Procesor z výprodeje?

Testované Studio je postaveno na platformě Centrino 2 s čipovou sadou Intel PM45, která dokáže účinně snižovat výkon procesoru v případě, že neděláte nic náročného, až na 800 MHz oproti 1,2 GHz u staršího čipsetu. V testovaném notebooku byl bohužel osazen starší 65nm procesor Core2 Duo T5800, který má 2 MB cache paměti a běží oproti novým procesorům jen na 800 MHz, což se odráží na propustnosti paměti. Má také dost vysoké napětí v idle - 1,11 V, což zvyšuje spotřebu.

Základním procesorem je obstarožní Dual Core T3200 2 GHz pouze s 1 MB paměti cache, který běží na 667 MHz - jeho výkon ale na běžné aplikace stále postačí. Připlatit si ale můžete za moderní 45nm procesory, P8400 s frekvencí 2,26 GHz a 3 MB paměti cache, a T9400 s frekvencí 2,53 GHz a pamětí cache 6 MB. Oba běží na 1 066 MHz, což výrazně zvyšuje propustnost pamětí a tedy i výkon integrované grafiky, pokud ji zvolíte.

Testovaný model byl vybaven dedikovanou grafikou ATI Radeon 3450, která sice neoplývá výkonem, na hraní her v základním rozlišení a s nízkými detaily postačí. Má sice jen 64bitový přístup do paměti, které jsou taktovány na 500 MHz, stále je ale zhruba dvakrát a půlkrát výkonnější než integrovaná grafika od Intelu. Není tak problém hrát Unreal Tournament 3 v rozlišení 1 280 x 800 v nízkých detailech, což na integrované grafice nelze vůbec. Sami se tak můžete rozhodnout, zda obětujete výkon v neprospěch výdrže - příplatek je celkem rozumných 1 200 Kč.

Každopádně Radeon 3450 je o něco výkonnější a přitom úspornější než GeForce 8400 GS, který je nabízen ve starší generaci XPS. Při nepotřebě výkonu snižuje frekvenci jádra z 500 na 148 MHz a frekvenci pamětí z 500 na 202 MHz, a i při takových hodnotách je Aero ve Vistě stále svižné. To se bohužel nedá říct právě o 8400 GS, která snižuje takt na 100/169 MHz a Aero začíná při těchto taktech výrazně trhat.

Dell nabízí své notebooky pouze s jedním gigabajtem paměti v základu, aby byla opticky co nejvíce snížena základní cena modelu. Připlatit si ale můžete za dva, tři i čtyři gigabajty - v testovaném notebooku bylo zvoleno optimum, tedy tři gigabajty. Čtyři by dodávaný 32bitový systém nedokázal zcela využít a 64bitové Visty v nabídce nejsou.

Na kolena, na kolena, jé jé jé

I přes použití dedikované grafiky patří notebook k těm studenějším. Nízké zahřívání je pro platformu Centrino 2 charakteristické, chladná je i grafika díky snižování taktu a 55nm výrobnímu procesu. Při běžné práci se teplota grafiky nedostane přes 55 stupňů, v zátěži (hraní UT3) pak nepřesáhne 80 stupňů. Teplota jader se běžně pohybuje mezi 40-45 stupni. Pokud máte notebook na stole, je spodní strana jen vlažná; v klíně se ale zahřeje, takže delší sezení je už nepříjemné. Může za to především výdech horkého vzduchu na zadní straně, takže fouká přímo na stehno. Navíc stehnem zakrýváte nasávací otvor, takže se notebook zahřívá více.

Výdech horkého vzduchu na zadní straně je poněkud problém i proto, že když otevřete displej více než v pravém úhlu, začne jeho konstrukce výdechu bránit. Stejný problém má i XPS a vůbec jakýkoliv notebook, který má výdech vzadu a displej, jenž při otvírání zajíždí za tělo notebooku. Horký vzduch se tak drží v okolí notebooku, což ještě více zvyšuje zahřívání stehna. Zkrátka Studio není ideální kandidát pro práci v klíně, ačkoliv se sám o sobě příliš nezahřívá.

Větráček chlazení je díky velikosti notebooku docela rozměrný, takže i při nižších otáčkách dokáže procesor a grafiku účinně ochladit. Při běžné práci tak zapíná je občas, pokud jen píšete ve Wordu, tak jej většinu času vůbec neuslyšíte. Vždy na chvíli zapne, ochladí vnitřek a vypne se. I nejnižší otáčky jsou ale docela hlasité, proto bych ocenil, aby větráček běžel neustále, byť na velmi nízké otáčky - účinek by byl stejný a nerušilo by mne opakované zapínání a vypínání. Celkově lze ale větrák hodnotit spíše jako tišší - oproti XPS M1330 je to skoro balzám na uši.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

S klasikou na cesty

Notebook je vybaven plnou konektivitou, najdete v něm tedy jako Wi-Fi, výrobce použil vlastní enkovou kartu miniPCI, která bez problému funguje s enkovými routery (testováno s D-Linkem), Bluetooth ve verzi 2.0 s možností připojit bezdrátová stereo sluchátka, které si dokonce můžete objednat přímo v konfigurátoru Dellu, stejně jako bezdrátovou Bluetooth myš. Nechybí ani ethernetový port v případě, že by se vám rychlost Wi-Fi zdála nízká.

Přes tři hodiny

Přestože je platforma Centrino 2 velmi úsporná, použitý procesor a dedikovaná grafika celkovou spotřebu poněkud zvyšuje, stejně jako vyšší rozlišení displeje. Pokud vypnete bezdrátové sítě a snížíte jas displeje, můžete se dostat až na nějakých 13 W. Se zapnutou Wi-Fi a surfováním po internetu se spotřeba zvýší na 14 až 16 W a přehrávání videa pak na 16 až 17 W. S 56Wh baterií se tak výdrž může dostat až na tři a půl hodiny, pokud na notebooku jen píšete texty a nesnažíte se surfovat po náročných webových stránkách.

Pokud chcete výdrž prodloužit, můžete si pořídit 85Wh baterii, která ovšem přesahuje základnu notebooku a zvyšuje hmotnost - ta činí se základní baterií 2,65 kg a větší baterie přidá nějakých 20 gramů. Bohužel není možné si koupit notebook rovnou se dvěma bateriemi tak, jak je to možné u XPS - mohli byste si tak pořídit jak menší, tak větší baterii a vzít si sebou tu, která by vám v daném okamžiku více vyhovovala.

Trochu mne překvapil tvar napájecího adaptéru, který je velmi plochý, takže se lépe vejde to tenkých tašek. Nicméně způsob uchycení napájecí šňůry je naprosto nevhodný, nejenže zkracuje dosah adaptéru k zásuvce, ale šňůra se také hůře namotává na adaptér - skoro nikdy se mi to nepodařilo na první pokus.

Dodávaný software, Zhodnocení

Jen vypalování

Dell Studio je v základu dodáván s operačním systémem Vista Basic, za verzi Home Premium, která je v testovaném modelu, se připlácí tisícovka. Pokud nepotřebujete Media Center, je to celkem zbytečná investice. Pokud si zvolíte Home Premium, doporučuji si připlatit za dálkové ovládání do ExpressCard za čtyři stovky a případně i TV tuner za 1 400 Kč. Jinak k notebooku dostanete jen ovládací nástroje k Wi-Fi a Bluetooth a vypalovací program Roxio Creator DE; žádná softwarová hitparáda se tedy nekoná. Při nákupu přes konfigurátor Dellu si ale můžete dát do košíku Office 2007 ve všech variantách.

Povedený notebook

Dell Studio 1537 je designově atraktivní notebook, který nabízí dostatek výkonu pro běžné aplikace a nenáročné hry. S rozlišením displeje 1 440 x 900 si nebudete stěžovat na nedostatečně velkou pracovní plochu, displej má velmi dobré pozorovací úhly a nabízí vynikající jas, výborná klávesnice usnadňuje psaní a touchpad je dostatečně komfortní pro bezproblémové používání notebooku bez myši.

Studio je i relativně tiché a příliš se nezahřívá a základní baterie udrží notebook na živu téměř tři hodiny při nenáročné práci. Zkrátka je to ideální pomocník pro domácnost a neztratí se ani v kanceláři. Na časté nošení do terénu by to ale chtělo o něco menší a lehčí model.

Kompletní fotogalerie

CS24

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Dell Studio 1537

Cena 35 899 Kč (základní cena v konfigurátoru Dell)
24 999 Kč (v internetových obchodech, 17 000 Kč bez OS)
Zapůjčil Dell (www.dell.cz)
  
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.
 

Specifikace

 Procesor Intel Core2 Duo T5800 (2 GHz, 2 MB L2 cache)
 Operační paměť (vestavěná) 3 GB (DDR2, 800MHz)
 Operační paměť (rozšiřitelná do) 4 GB
 Pevný disk (velikost) 160 GB
 Pevný disk (rychlost) 5 400 ot./min
 Pevný disk (typ připojení) SATA
 Optická mechanika (typ) DVD¬±RW DL
 Optická mechanika (rychlost) nezjištěno
 Velikost displeje (palců) 15,4
 Rozlišení displeje (bodů) 1 440 x 900
 Grafická karta ATI Radeon 3450
 Grafická paměť 256 MB
 Wi-Fi b/g/n
 Bluetooth 2.0
 Mobilní komunikace není
 Operační systém Windows Vista Home Premium (32 bit)
 Porty (s výjimkou USB) 1× D-Sub, 1× HDMI, 1× RJ-45, 3× audio, 1× FireWire, 1× eSATA
 Počet USB portů 4
 Slot pro karty 1x SD/SDHC/MMC/MS/MSPro, 1x ExpressCard/34
 Rozměry 262 × 355 × 25/33 mm
 Hmotnost 2 650 g (včetně akumulátoru)

 

Výsledky testů

3DMark01 (body) 12 157
3DMark03 (body) 4 024
3DMark05 (body) 3 553
3DMark06 (body) 1 806
PCMark05 (body) 4 638
HDTune (MB/s; ms) 42; 21,4
CrystalDiskMark (MB/s) 46,85 (čtení); 46,61 (zápis)
SuperPI 1M (čas) 1:29
Cinebench R10 (body) 1946/ 3 656
Sandra 2009 (procesor, body) 14 875
Sandra 2009 (multimédia, body) 26 697
Sandra 2009 (paměť, GB/s) 4,16 GB/s
Výdrž web* (čas) 3:13
Výdrž kancelář** (čas) 3:26
Výdrž multimédia*** (čas) 2:42

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní