Hlavní navigace

Dell XPS One 2710: počítač ve velkém monitoru pro náročné (recenze)

25. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, konstrukce, video

Stojan tvoří tenká, ale těžká kovová základna s rovným povrchem, na ní je bytelný kloub s otvorem pro vedení kabelů držící samotný počítač. Dotykový displej o velikosti 27" má rozlišení 2560 × 1440 px a panel typu IPS. Spolu s rámečkem je překryt odolným sklem a ze spodu displeje ještě kousek počítače elegantně přesahuje.


 

Na levé straně najdete dva USB 3.0 porty, které jsou sice černé (USB 3.0 má modrou barvu), ale označení SS je spolehlivě identifikuje. Vedle nich je slot na SD karty a dva audiojacky pro sluchátka a mikrofon. Na pravé straně se nachází zapínací tlačítko, indikátor činnosti pevného disku a štěrbinová Blu-ray combo mechanika.

parametry
displej 27", 2560 × 1440 px, IPS, dotykový, lesklý
procesor Intel Core i7-3770S 3,1 GHz, 8 vláken (Ivy Bridge, H77)
operační paměť 6 GB DDR3
grafická karta Nvidia GeForce GT 640M
pevný disk 2 TB, Seagate Barracuda ST2000DM001 7200 ot./min, 3,5"
SSD 32 GB (jen pro cache)
USB 6× USB 3.0 (dva boční)
konektivita LAN 1 Gb/s, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0
webkamera ano, zavírací
čtečky čtečka SD/MS, Blu-ray combo
další monitory HDMI (vstup a výstup)
reproduktory integrované, SPDIF konektor 7.1
příslušenství bezdrátová klávesnice a myš Dell KM713, TV tuner
napájení integrovaný zdroj, 235 W
operační systém Windows 8 Pro
rozměry a hmotnost 66 × 50 × 25 cm / 16 kg
cena vč. DPH 49 990 Kč

 

Klíčové vlastnosti:

  • velký IPS displej
  • integrovaný zdroj
  • slušný zvuk
  • vysoká cena

video:

" frameborder="0" height="360" width="640">

Na přední straně vpravo dole jsou tři senzorová tlačítka, jež ale nejsou sama viditelná. Je u nich senzor, který pozná blížící se ruku a rozsvítí indikační diody – tlačítka jsou však stále bez popisku, ten se objeví až po jejich stisku přímo na displeji. Slouží k úpravě jasu a přepínání obrazu na jiný vstup. Zde to designéři trochu přehnali, na pohled sice vypadají pěkně, ale mohl na nich rovnou svítit piktogram funkce.


 

Zespodu v přesahující části jsou pod mřížkou umístěny reproduktory a na horní straně webkamera, která má zajímavou vychytávku – posuvný kryt ovládaný shora. Sice mechanické řešení, ale mnohem lepší, než senzorová tlačítka.


 

Zezadu jsou přístupné samé dobré porty: čtyři rychlá USB 3.0, gigabitová LAN a HDMI vstup a výstup pro monitor. Dá se předpokládat, že využíván bude spíše výstup pro připojení druhého monitoru, než vstup, ale i občasné využití Dellu jako displeje pro jiné zařízení se může hodit. Dále tu nejdete konektor pro TV anténu a optický výstup zvuku.

 

XPS One 2710 má integrovaný napájecí zdroj o výkonu 235 W, přesto je celý počítač hodně tenký. Na rozdíl od některých externích adaptérů nijak nebručí a úspora kabelů "obohacených" o nepraktický adaptér se hodí vždy. Za konstrukci musím Dell pochválit, jde o nádherné hliníkovo-plastové tělo v pěkném designu, škoda jen senzorových tlačítek a přítomnosti Blu-ray mechaniky. Ale většině uživatelů tyto dvě drobnosti vadit nebudou.

 

Hardware, zhodnocení

K počítači dostanete bezdrátovou myš a klávesnici. Klávesnice je pohodlná, ale bohužel s absencí středové části tlačítek; místem se šetřilo zcela zbytečně ve prospěch designu. Alespoň má numerický blok, který občas přijde výrobcům zbytečný.

Uvnitř se nacházejí téměř desktopové komponenty. Procesor Core i7-3770S na 3,1 GHz a 6 GB paměti. Pevný 2TB disk Seagate je sice na poměry desktopu vyrovnaným soupeřem, jenže dnes už musí v takovémto počítači být SSD. To zde sice najdete, ale jen jako 32GB pomůcku pro cache. V takto drahém počítači bych hledal alespoň 256GB SSD pro systém – bohužel na trhu není žádný jiný All-in-one s IPS displejem, který by SSD měl.


 

Pevný disk tvoří jediný oddíl o kapacitě 1807 GB, hodilo by se rozdělení na systémový disk a data. Výkon je na poměry All-in-one velmi dobrý, hlavně kombinace rychlého procesoru a průměrného disku s podporou malého SSD. Kódování videa je díky desktopovému procesoru Core i7-3770S na frekvenci 3,1 GHz velmi rychlé, samotný také stojí přes 7 000 Kč. Operační paměť o velikosti 6 GB bohužel nepůjde snadno rozšířit, protože kryt nejde uživatelsky sundat a poradí si jen kutil.

Grafická karta GeForce GT 640M určená pro mobilní zařízení již podává slabší výkon, který je zhruba na polovině herního počítače za cenu kolem 24 000 Kč a na dvojnásobku ultrabooku s dedikovanou kartou. Ve srovnání s jinými All-in-one je ale herní výkon relativně dobrý. Hry na středních detailech si zahrajete.

 

Spotřeba mě příjemně překvapila. Vzhledem k velkému IPS panelu, který si řekne o nemálo wattů, a desktopovým komponentám, činí spotřeba v klidu jen 47 W, v zátěži pak nepřekročí stovku. Hlučnost se drží také na přijatelné úrovni a počítač ani nijak netopí.

Kvalita obrazu je díky IPS velmi dobrá, pozitivně se však předvedly i reproduktory. Hrají nahlas a nebojí se hlubších tónů a basů. Při vyšších hlasitostech se ztrácí vyšší tóny a zvuk je trochu zašuměný, celkově se ale dá říct, že XPS One 2710 hraje hodně dobře. V systémové liště u hodin se dá v ovladači Dell Audio přepnout ekvalizér podle druhu hudby či filmu.


 

Televizní tuner jsem nemohl vyzkoušet, protože má šroubovací koncovku a Dell ani neposlal žádné příslušenství. Osazen je klasický AVerMedia H339 Hybrid, dle specifikace je kompatibilní jen s Windows 7, ale ovladač fungoval i ve Windows 8. Do sítě se připojíte přes gigabitový kabel, n-kovou Wi-Fi a k dispozici je i Bluetooth.

Naměřeno:

 

  Dell XPS One 2710
komplexní testy  
PCMark Vantage (celkem)
PCMark 7 (celkem) 4 126 bodů
Windows Index (nejslabší součást) 5,6 (grafika)
testy procesoru  
Cinebench R11.5 (64b), xCPU 7,01 bodů
Cinebench R11.5 (64b), 1CPU 1,63 bodů
Převod videa H.264/AVC dva průchody 38 fps
testy disku  
HDTune čtení průměr 162 MB/s
CrystalDiskMark sekvenční čtení 187 MB/s
CrystalDiskMark sekvenční zápis 176 MB/s
CrystalDiskMark čtení 512K 50 MB/s
CrystalDiskMark zápis 512K 81 MB/s
CrystalDiskMark čtení 4K 0,5 MB/s
CrystalDiskMark zápis 4K 1,1 MB/s
AS SSD Benchmark (pro počítače s SSD diskem) 49 bodů
testy grafiky (1920 × 1080 px)
3DMark Vantage (celkem) 9 082 bodů
3DMark Vantage (GPU/CPU) 7509 / 21439 bodů
3DMark 11 (Performance) 2025 bodů
Crysis, max. detaily 14 fps
World in Conflict, max. detaily 29 fps
Stalker: Call of Pripyat, max. detaily 25 fps
Trackmania, max. detaily 46 fps
testy spotřeby  
Spotřeba bez zátěže 47 W
Spotřeba při vytížení CPU 99 W
Spotřeba vytížení grafiky 97 W
hlučnost nízká

 

Zhodnocení

Dell XPS One 2710 je velmi dobrý stroj, který na velkém displeji poskytne vynikající rozlišení a IPS panel. Připočtěte k tomu dobrou kvalitu zvuku, televizní tuner a máte univerzální domácí počítač. Windows 8 zde netrpí žádným bloatwarem, podle specifikace dokonce dostanete antivir McAffee na celý rok zdarma (v testovaném kousku sice nebyl, ale v prodejních kusech přítomen je).


 

Až na designová senzorová tlačítka, jejichž význam si musíte zapamatovat, toho nejde Dellu příliš vytknout ani konstrukčně. Vedle HDMI postrádám DisplayPort (jako na všech ostatních All-in-one). Vysokého výkonu dosahuje Dell díky procesoru a částečně pomocí malého SSD, v počítači za 50 000 Kč bych ale čekal normální SSD na celý operační systém

XPS One 2710 existuje i ve variantě bez dotykového displeje, ale u nás se prodávají jen verze s dotykovým displejem. Dell XPS One 2710 se hodně povedl, je to špičkový a jeden z nejlepších All-in-one, ale za hodně peněz. S Core i5 a bez malého SSD však seženete tento počítač i za mnohem nižší cenu, aktuálně 36 642 Kč a to už za zvážení stojí.

Plusy / mínusy
vynikající IPS displej chybí pořádné SSD
vysoké rozlišení 2560 × 1440 px rozložení klávesnice
vysoký výkon popisky senzorových tlačítek
rozumná spotřeba vysoká cena
kvalitní konstrukce uživatelsky nerozebíratelný
integrovaný zdroj  
moderní porty  
Hodnocení  95 %

 

KL24


Graf ceny produktu Dell XPS One 2710 Touch, D12.2710.01 poskytuje server Heureka.cz

Galerie:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.