Hlavní navigace

Deneb: 4 GHz se vzduchem

14. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jsme psali o přetaktu dosud nevydaného čtyřjádra Intel: jádro Bloomfield dosáhlo frekvence 4,2 GHz. Oproti tomu výsledek 4 GHz s 45nm čipem od AMD, který má na svědomí uživatel fóra Coolaler jménem Toppc, nevypadá na první pohled tak úžasně. Jádru Deneb ale pro dosažení tohoto taktu stačilo „pouze“ 1,6 V (oproti napětí 1,72 V, kterým overclockeři krmili Core i7). Pro chlazení navíc nebyl potřeba kapalný dusík, suchý led, ba ani voda, testovací sestava si vystačila s kvalitním chlazením vzduchem.

K přetaktovacím hrátkám posloužila základní deska MSI DKA790GX Platinum – tedy ne zrovna špičkové overclockerské hardware, čipová sada AMD 790GX ovšem pro taktování Phenomů patří k těm nejlepším. Použitý procesor byl engineering sample s odemčeným násobičem. Ten byl při prvním pokusu nastaven na 15×, s HyperTransportem na fyzických 265 MHz výsledný takt činil 3975 MHz. Magická hranice čtyř gigahertz padla až (po delším ladění) s násobičem 16× a sběrnicí na 250 MHz:

Jak se Deneb bude taktovat s dlouhodobě bezpečnými hodnotami napětí a jak si povede proti čtyřjádrům konkurence? Na to si musíme ještě nějakou dobu počkat. AMD má sice v plánu začít dodávat 45nm procesory ještě letos, z pochopitelných důvodů má ale před desktopem přednost segment serverů.

Zdroj: Coolaler fórum

Autor článku