Hlavní navigace

Deset kilobajtů musí stačit všem. Microsoft hledá nejlepší malý web

22. 8. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rychlejší počítače i internetové připojení by neměly být zneužívány k tomu, aby webové stránky nikdo neoptimalizoval. Microsoft proto uspořádal další ročník soutěže 10k Apart jejíž cílem je vytvořit web, kterému bude stačit jen 10 kB. Do toho limitu se musí vejít veškerý kód stránek (HTML, CSS, JS), obrázky a další soubory. Na dokumenty je možné (vlastně spíš nutné) aplikovat kompresi gzip.

Microsoft hledá nejlepší malý web
Microsoft hledá nejlepší malý web

Stránka nemá žádné pevně dané téma, vývojáři mohou vytvořit cokoliv. Podmínkou je, aby stránka využívala otevřené webové standardy a fungovala jen s rozhraními dostupnými v běžných prohlížečích. Tvůrci ale mohou využít i nadstandardní API, jen nesmí být omezena základní funkčnost v ostatních prohlížečích.

Pravidla zakazují využít JS knihovny. Dynamické prvky je možné definovat jen na serverové straně. Povolené jsou Node 6.3, PHP 5.6, Python 3.4 a .Net Core, které lze spustit na serverech Azure (na nich se budou výsledky testovat a posuzovat). Povolené jsou i jednoduché databázové formáty JSON nebo SQLite. Omezení na 10 kB však překvapivě není absolutní. Nepočítá se do nich hlavička, favicony a pravidla dokonce povolují i stahování externích dokumentů, například obrázků ve velkém rozlišení nebo vzdálených mapových rozhraní.

 

CS24

Do soutěže může každý přihlásit až tři stránky, mezní termín je 30. září. Porota pak vybere čtyři nejlepší stránky a rozdělí autorům 10 000 dolarů. Hlavní cenu pro celkově nejlepší web odmění 4000 dolary. Po 2000 dolarech dostanou ti s nejlepším designem, nejlepším technickým řešením a ti, jejichž web získá nejvíce hlasů ve veřejné anketě.

Zdroj: Microsoft