Hlavní navigace

Desítky jsou na 7 % telefonů s Windows. Lumia 520 je stále nejpoužívanější telefon

30. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Reklamní společnost AdDuplex zveřejňuje nejdetailnější statistiky týkající se mobilních Windows (Microsoft žádná čísla nepublikuje). Vychází z dat, které nasbírala z 5277 aplikací, v nichž běží její kód. To už spolehlivě ukazuje na některé trendy.

 

Třeba takové, že 97 % všech aktivních telefonů tvoří Lumie. Přes jedno procento má HTC. Samsung, Huawei, Blu a ostatní se dělí o zbytek. Těšíme se na vývoj v budoucnosti, v souvislosti s Windows 10 totiž Microsoft uzavřel další spojenectví. To by mohlo dominanci Lumií trochu oslabit.

Podíl výrobců
Podíl výrobců

Nejrozšířenějším telefonem zůstává stará a levná Lumia 520, která má celosvětově 14,6% zastoupení. Jediným highendem s výraznějším úspěchem je tři roky stará Lumia 920 s 3,2% podílem. Jinak platí, že lidi kupují jen nižší třídu. Aktuálním hitem je Lumia 640 (XL).

Podíl telefonů
Podíl telefonů

A co jednotlivé verze systému? Stará a již nepodporovaná verze Windows Phone 7.x zůstává na každém 20. telefonu. Windows Phone 8.x je s 88% podílem neotřesitelně na prvním místě. Rostou ale desítky. Windows 10 Mobile se 7 % jsou překvapením, protože zatím jsou dostupné jen coby nedokončená verze v rámci Insider programu. Čísla AdDuplexu jsou vztažena k 23. listopadu, to ještě nové Lumie 950 (XL) nebyly v prodeji.

CS24

Podíl systémů
Podíl systémů

Zdroj: AdDuplex