Hlavní navigace

Desktop Constructor: styl pro vaši pracovní plochu

29. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak si pohrát s nastavením pracovní plochy přímo ve Windows jste se již mohli dočíst v některém ze starších článků. Inovace, kterou Desktop Constructor oproti klasickému Přizpůsobení plochyOvládacích panelech přináší, spočívá hlavně v dostupnosti nastavení prostřednictvím ikony v system tray v pravém dolním rohu obrazovky a celkově v jednoduchosti kroků potřebných k provedení změn.


Na ploše jako doma

Desktop Constructor stáhnete jak v podobě instalačního souboru, tak jako archiv se spustitelným souborem. Výhodou archivu je kromě obejití nutnosti instalace i možnost nahrát si nastavení plochy na přenosné médium (např. flash disk) a používat jej na více počítačích.

Na hlavní obrazovce aplikace (záložka Settings) najdete kromě možnosti automatického zapnutí programu po startu počítače také seznam předpřipravených témat pro okamžité použití. K dispozici máte asi 20 stylů pozadí včetně designově příjemně sladěných hodin a kalendáře. A nutno podotknout, že některé variace působí vcelku originálně. V nabídce Presets najdete později i vlastní vytvořené motivy – nastavení, se kterým jste spokojeni, uložíte kliknutím na tlačítko Save.

Základem každé plochy je barevný podklad. Na záložce Background máte možnost zvolit celkem dvě barvy (Fit color), které se budou určitým způsobem prolínat podle zvoleného stylu (Fit style).

Pakliže nevystačíte s pouhými dvěma barvami, na záložce Images (Local) můžete na pozadí přidat sadu střídajících se obrázků. Obvyklým způsobem zvolíte adresář, z něhož se mají obrázky načítat (položka Images) a periodicitu jejich střídání (položka Update). Pokud obrázek velikostně neodpovídá rozměrům plochy (resp. monitoru), můžete jej zmenšit tak, aby se zobrazil celý (Shrink image to fit), případně rovnou určit jeho souřadnice (Position).

V nabídce Color Fader si ještě můžete pohrát s prolínáním barvy a obrázku v různé intenzitě a v různých tvarech.

Ikony do přihrádek – plochu na části

Opravdová kouzla s plochou vás ale ještě čekají. Seznam geometrických útvarů, který se nachází na záložce Paint Shapes, vám umožní graficky rozdělit plochu na více částí. K dispozici máte celkem tři typy – obdélník, zaoblený obdélník a elipsu. Po kliknutí na tlačítko Add a zvolení požadovaného typu vás aplikace odkáže do návrháře, kde grafický prvek usadíte na vhodné místo a příhodně jej barevně odlišíte.

Celkem snadno se vám může přihodit, že vaše oblíbená témata plochy nejdou příliš vstříc dobré viditelnosti ikon. Způsobují to například příliš kontrastní barevné rozdíly nebo velká variabilita použitých barev. Nemusíte však rozmanitá pozadí měnit za jednobarevné plátno – stačí, když vhodně využijete výhod vytvoření jednobarevných ploch, které nabízí právě Desktop Constructor.

Kalendář a hodiny do každé rodiny

Pod hesly Paint Clock a Paint Calendar najdete nastavení dvou nejpoužívanějších miniaplikací. U hodin máte opět výběr z více než dvaceti předdefinovaných designů, přičemž dle vlastního vkusu můžete upravit barvu a v návrháři potom velikost a umístění.

KL24

Kalendář má ustálenou podobu – nevybíráte tedy z více typů, ale můžete upravit barvy písma, číslic nebo aktuálního data.

Byl pro vás článek přínosný?