Hlavní navigace

Desktop ostrouhal. Novinky z mobilních procesorů Lunar Lake nepřijdou do Arrow Lake pro stolní PC

10. 7. 2024

Sdílet

Zdroj: Intel
Arrow Lake bude mít výrazně slabší NPU a multimediální podporu než Lunar Lake. Hrubý výkon CPU bude něco jiného, ale i ten u Arrow Lake patrně bude trpět tím, že 3nm proces TSMC nedosáhne na tak vysoké frekvence, jako mají dnešní 7nm procesory Intelu.

Arrow Lake bude mít výrazně slabší NPU a multimediální podporu než Lunar Lake. Hrubý výkon CPU bude něco jiného, ale i ten u Arrow Lake patrně bude trpět tím, že 3nm proces TSMC nedosáhne na tak vysoké frekvence, jako mají dnešní 7nm procesory Intelu.

Postupně se na internet dostávají informace k nové generaci desktopových procesorů Intelu, rodině Arrow Lake, která vyjde jako Core Ultra 200. Intel zatím veřejně odhalil a podrobně prezentoval jenom mobilní verzi Lunar Lake, která má hodně různých novinek včetně výkonné NPU, která může pohánět tzv. Copilot+ PC s funkcemi umělé inteligence od Microsoftu. Arrow Lake bude jejich desktopovou verzí, ale řadu z těchto novinek mít nebude.

Už jsme tu měli zprávy o výbavě procesorů Arrow Lake (i Lunar Lake) a jednotlivých čipových sad u LGA 1851 desek, které se budou s procesory Arrow Lake používat. Tyto informace pocházejí od leakera používajícího na Twitteru přezdívku Jaykihn, který poté zveřejnil ještě další informace.

Kolik toho připojíte k Arrow Lake a Lunar Lake? Konektivita nových CPU a čipsetů Intelu odhalená Přečtěte si také:

Kolik toho připojíte k Arrow Lake a Lunar Lake? Konektivita nových CPU a čipsetů Intelu odhalená

Levnější desky pro procesory Intel Arrow Lake budou dost ořezané. Jak se liší Z890, B860 a H810 Přečtěte si také:

Levnější desky pro procesory Intel Arrow Lake budou dost ořezané. Jak se liší Z890, B860 a H810

NPU bude výrazně slabší

Procesory Arrow Lake nebudou na rozdíl od Lunar Lake způsobilé k použití v tzv. Copilot+ PC. Je to proto, že mají NPU starší generace s nižším výkonem. Ta patrně nebude výrazně silnější než v procesorech Intel Meteor Lake nebo AMD Ryzen 7040.

Podle leakera má mít výkon jen 13 TOPS, zatímco Ryzen 8040 má výkon 16 TOPS a procesory Lunar Lake a Ryzen AI 300 dosahují ve svých NPU výkonu až kolem 50 TOPS. Použitelnost této NPU bude tedy omezenější a nebude možné s ní používat všechny AI funkce Windows 11 plně lokálně na zařízení. Pro to Microsoft vyžaduje silnější NPU s aspoň 40 TOPS výkonu.

Copilot+ PC: Nejinteligentnější počítače jsou s procesorem ARM a AI, tvrdí Microsoft Přečtěte si také:

Copilot+ PC: Nejinteligentnější počítače jsou s procesorem ARM a AI, tvrdí Microsoft

Slabší iGPU a multimediální podpora bez VVC

Další věc, kde Arrow Lake nebude tak pokročilé jako procesory Lunar Lake, bude grafická část a související bloky. Již dříve se objevila informace, že integrovaná grafika má pořád používat architekturu Xe LPG (generace Alchemist), jakou už má Meteor Lake – ne Xe2 LPG generace Battlemage. Desktopové modely by mohly mít až 512 shaderů, což i se starší architekturou slibuje poměrně slušný výkon na poměry integrovaných grafik.

Intel také do procesorů Arrow Lake nedodá tak pokročilý multimediální blok. Zatímco Lunar Lake má jako jednu ze svých novinek podporu hardwarového dekódování videa ve formátu VVC (H.266), toto u Arrow Lake nedostanete. Tyto procesory budou mít víceméně stejné multimediální schopnosti jako ty současné – umí enkódovat AV1 a VP9 (8K30) nebo HEVC (8K60) a H.264 (4K60). Pro statický obraz (HEIC/HEIF) je podporován formát HEVC s rozlišením až 16K × 12K.

Prezentace procesorů Intel Lunar Lake

Prezentace procesorů Intel Lunar Lake. Jako první podporují video ve formátu VVC

Autor: Intel, via: Tom's Hardware

Dekódování bude podporované MPEG2 (1080p), H.264 (4K) a HEVC, VP9 a AV1, u kterých Arrow Lake podporuje 8K30 při přehrávání, nebo 8K60 při transkódování či jiných operacích, které video současně nezobrazují. Je podporováno dekódování 12bitového videa ve formátech VP9 a HEVC, ale jen 10bitové AV1. Podpora hardwarového dekódování VVC u procesorů Arrow Lake bude chybět, což se asi týká jak desktopových procesorů, tak variant Arrow Lake pro notebooky.

Modely 285K, 275K, 245K, Core Ultra 3 nebude?

Intel má v říjnu vydat zřejmě tři modely Arrow Lake, všechny se 125W TDP a odemčeným násobičem. Tyto modely se budou jmenovat Core Ultra 9 285K, Core Ultra 7 265K a Core Ultra 5 245K. Od nejvyššího modelu 285K (s 8+16 jádry) nebude existovat verze „F“ s vypnutou grafikou, od ostatních asi ano.

Stejný zdroj také uvádí, že v nabídce procesorů Arrow Lake pro desktop nebude žádný model Core i3, respektive Core Ultra 3. Je ale údajně možné, že Intel vydá nějaký takový procesor založený na starším 4nm křemíku Meteor Lake předchozí generace (se staršími jádry CPU). Také by se asi mohlo stát, že trojková třída nebude vůbec existovat. Když Intel poprvé odhalil novou značku Core Ultra, sdělil, že od ní budou existovat jen modely Core Ultra 9, 7 a 5. Nicméně levnější desktopový procesor by se asi mohl jmenovat jen „Core 3“ (bez Ultra).

Nízká frekvence: jednovláknový výkon téměř nestoupne proti Raptor Lake?

Jaykihn mimochodem také uvádí, že interní materiály Intelu očekávají u procesorů Arrow Lake výkon o 3 % vyšší než u Raptor Lake v jednovláknových programech (což je tedy jen minimální zlepšení), ale o 15 % lepší výkon mnohovlákový, což by bylo příjemné překvapení, vzhledem k tomu, že jádra ztratí HT a nejvýkonnější modely tak budou poskytovat jen 24 vláken místo dnešních 32. Toto asi platí pro nejvyšší model Core Ultra 9 285K.

Aktualizováno: Ono zlepšení jednovláknového výkonu o 3 % by dokonce mělo být proti původnímu Raptor Lake, tedy 5,8GHz Core i9–13900K. Intel ale mezitím vydal refresh Core i9–14900K s 6,0GHz frekvencí, která je sama o 3 % vyšší, takže Arrow Lake by pak dokonce možná bylo v průměru bez pokroku v jednovláknovém výkonu (a 6,2 GHz Core i9–14900KS by mohlo být nad ním).

Velmi malý pokrok v jednovláknovém výkonu zamrzí, pravděpodobně je způsobený tím, že ačkoliv má jádro P-Core mít o 14 % vyšší IPC, Intelu se asi buď vlivem nového širšího jádra nebo vlivem použití 3nm procesu TSMC nepodařilo dosáhnout zdaleka tak vysokého taktu (až 5,8–6,2 GHz) jako u 7nm procesorů Raptor Lake. Propad frekvencí tak zisky z IPC „projí“.

Pozor ale na jednu věc – tyto výsledky nejsou ještě definitivní. Platí pro inženýrské vzorky, ne pro finální modely. Intel ještě nemá tzv. kvalifikační vzorky, jejichž parametry už budou stejné jako u finálních sériových modelů. Je asi možné, že u QS a finálních CPU se podaří dosáhnout vyšší frekvence než u ES. Pokud ano, pak ještě nárůst jednovláknového výkonu může být nakonec lepší.

Procesorová architektura Intel Lion Cove - Prezentace z Computexu 2024

Procesorová architektura Intel Lion Cove – prezentace z Computexu 2024

Autor: Intel, via: ComputerBase

Jádra CPU budou ale obecně oblast, kde Arrow Lake nic nebude tratit oproti Lunar Lake a dostane stejné nové architektury CPU: velké P-Core Lion Cove a efektivní jádra E-Core s architekturou Skymont.

KL24

V Arrow Lake poběží asi na vyšších frekvencích a samozřejmě jich bude víc. Dokonce asi mohou mít i lepší výkon na 1 MHz frekvence (čili IPC), protože zatímco Lion Cove v Lunar Lake bude mít 2,5MB L2 cache, v Arrow Lake má L2 cache již kapacitu 3 MB. Jádra E-Core zase budou v Arrow Lake mít k dispozici L3 cache, zatímco v Lunar Lake si musejí vystačit jen s L2 cache a 8MB SLC.

Lion Cove boří mýtus o smrti x86. Nová architektura od Intelu mění od základu všechny části jádra CPU Přečtěte si také:

Lion Cove boří mýtus o smrti x86. Nová architektura od Intelu mění od základu všechny části jádra CPU

Když je malé jádro větší bomba než to velké: Architektura Skymont, zachránce Intelu? Přečtěte si také:

Když je malé jádro větší bomba než to velké: Architektura Skymont, zachránce Intelu?

Zdroje: Jaykihn (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)

Byl pro vás článek přínosný?