Hlavní navigace

Desktop Ticker a FeedRoller: RSS zprávy neustále na očích

16. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zajímavých aplikací pro správu RSS feedů existuje opravdu nemalé množství – mezi hojně využívané patří např. Feed Demon. Určitý druh informací se ovšem hodí mít takříkajíc stále na očích (název Desktop Ticker odkazuje výrazem „ticker“ na burzovní symbol pro cenný papír a tím na známé obrazovky s posuvným textem z trhů s cennými papíry).

Desktop Ticker: burzovní zpravodajství nebo politika?

Jednoduchou RSS čtečku s informačním pruhem stáhnete v podobě instalátoru zde, nebo jako přenositelnou aplikaci zde, pro její provoz musí váš systém disponovat platformou Microsoft .NET ve verzi 2.0 nebo vyšší. Veškeré rozhraní aplikace se vejde do „pojízdného“ informačního pruhu.

V základu obsahuje Desktop Ticker odkazy na BBC a finanční službu Yahoo (kterou ještě dále rozvádí, viz dále) – je tedy vhodné si hned na úvod importovat vlastní zpravodajské kanály. To provedete prostřednictvím kontextové nabídky na levé straně lišty: vyberte položku File > Manager Feeds a do seznamu přidejte nový zdroj zadáním jeho adresy do pole URL – tedy např. http://extrawindows.cnews.cz/rss.xml - a potvrďte kliknutím na tlačítko Add. Slovo „importovat“ není v případě Desktop Tickeru úplně nejšťastnější, protože žádné dávkové vložený feedů aplikace neumožňuje – zdroje musíte popsaným způsobem přidávat ručně jeden po druhém.

Zdroje můžete ze seznamu samozřejmě i mazat (tlačítko Remove), příp. dočasně vyřadit odškrtnutím checkboxu u příslušného záznamu. Speciální funkci má tlačítko Edit Stock Symbols, které operuje se znaky na burze a uplatníte jej pouze pro feed služby Yahoo! finance.

Co do přizpůsobivosti rozhraní umožňuje Desktop Ticker připnout informační pruh na horní, resp. dolní hranu obrazovky (Tools > Dock > Top/Bottom), změnit průhlednost (Tools > Opacity), případně změnit rychlost posouvání titulků (Tools > Speed > Slower/Faster nebo kombinace kláves Ctrl + S/ Ctrl + F). Podrobnější informace o zprávě se zobrazí při najetí kurzorem na její titulek, kliknutím se pak přenesete na zdrojovou internetovou stránku.

Důležité nastavení ohledně filtrování zpráv najdete pod Tools > Options. U hesla Show volíte, zda chcete zobrazovat všechny zprávy nebo jen nejnovější (recent), volíte, jak často chcete zdroje procházet a aktualizovat novinky (Reload feeds every x minutes), nebo můžete barevně odlišit nové zprávy od starších.

Vlastní zpravodajské okénko s FeedRollerem

FeedRoller je o něco robustnější a jako takový nabízí uživateli i o něco větší flexibilitu a více možností. K dispozici je opět ve formě instalátoru nebo jako spustitelný soubor v archivu.

Rozhraní RSS agregátoru je přístupné přes kontextové menu nad ikonou v system tray v pravém dolním rohu obrazovky. Do dialogu pro přidání feedů vás přenese položka Manage Feeds nebo klávesa F12 (pro používání klávesových zkratek musí být program aktuálně aktivní).

Na rozdíl od Desktop Tickeru můžete využít funkce Import, díky níž přidáte celou knihovnu feedů z jiné aplikace. Pro přidání nového zdroje klikněte na tlačítko Add Feed, následně do pole URL zadejte adresu stejně jako v předchozím případě, do pole Name zadejte jméno, pod nímž zdroj budete dále identifikovat a nastavením atributů Max Items, Max Age a Cache Life upravte dobu uchování záznamů a jejich maximální počet. K tomuto nastavení se můžete v budoucnu kdykoliv vrátit tlačítkem Edit v okně se seznamem feedů.

Kliknutím na položku Options v kontextovém menu vyvoláte okno s nastavením – kromě poměrně variabilního grafického rozhraní (záložky Interface, Layout, Animation, Transparency, Fonts a Colors) zde můžete zlepšit akceschopnost aplikace přiřazením klávesových zkratek některým často používaným úkonům (Hotkeys) a především nastavit dobu „stárnutí“ zpráv a rychlost jejich střídání v panelu (General, News, Cache). Užitečná je funkce Do not Disturb for 15 Minutes, která panel na čtvrt hodiny úplně vypne (aktivujete v kontextové nabídce nebo tlačítkem F11) a funkce Toggle Pause, s níž zastavíte plynutí zpráv a zmrazíte v panelu aktuální zprávu (opět kontextová nabídka nebo tlačítko Pause).

KL24

Pro zobrazení webu s aktuální zprávou neklikáte přímo na panel – ten se při kontaktu s kurzorem skryje – ale kliknete na položku Visit Current Item v kontextovém menu.

Na závěr ovšem nezapomeňte, že i když je dobré být v obraze a informační náskok se dnes cení, někdy je důležitější se na práci dobře soustředit (viz např. Dark Room).

Byl pro vás článek přínosný?