Hlavní navigace

DesktopSnowOK: zasněžené plocha

16. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sice nikdo z nás nedokáže spolehlivě říci, zda na Vánoce napadne sníh, připravme se ale na to, že tyto svátky můžeme také oslavit na blátě. Kdyby nakonec opravdu nenasněžilo, můžeme si krásný pohled z okna vynahradit alespoň umělým sněžením. Nikoli v místnosti, ale na monitoru. Výhodou je, že nezapadnete v závěji a nebudou vás studit ruce a nohy. Ani vaše plocha nezapadne, protože sněhové vločky se na ní neusadí.

Za celým kouzlem stojí malinká aplikace DesktopSnowOK. Výhodné je, že ji nemusíte instalovat, stačí ji někam rozbalit. Takže ji můžete vyzkoušet, aniž byste posléze museli litovat zbytečné instalace.

Obsluhu zvládne každý, byť by angličtina mohla představovat jistou bariéru. Především zde ovlivňujete počet vloček. Jejich množství se může pohybovat mezi pěti a čtyřiašedesáti kusy. K tomu slouží posuvník s popiskem Flakes.

Čím více objektů budete na ploše mít, tím více se váš počítač zapotí, s tím počítejte. Transparency ovládá průhlednost. Stoprocentně neprůhledné vločky v důsledku vypadají méně reálně, takže klidně nechte výchozích 10 % a přejdete k další položce.

Nikdy neovlivníte směr padajícího virtuálního sněhu, vločky mají nadefinovanou svou dráhu a v rámci možností jejich pohyb vyhlíží docela přesvědčivě. Přinejmenším se můžete zasloužit o to, jak rychle dopadnou na dno obrazovky. Při hraní se Speed ale měňte výchozí hodnotu opatrně, protože rychle pády vám budou připadat přinejlepším směšné. Rychlejší pohyb rovněž více vytíží procesor.

Zdaleka nejzajímavější by pro vás mohla být sekce s texturami (Image/Texture). Výchozí velikost vloček autor programu zvolil vhodně, ale klidně si nastavíte menší nebo větší. Kromě vloček se tu usídlily textury, které působí spíše jako vtip. Možná vám ale padající fotbalové míče dodají onen příjemný pocit lépe nežli sníh.

Virtuální sníh (nebo míče, jak chcete) překrývají okna, takže mohou občas překážet. Proto si můžete nastavit automatické vypnutí zasněžování, když pohnete s myší. Pak může sněžení sloužit jako pěkný spořič obrazovky, byť s tím spořením to nijak žhavé nebude.

Tlačítkem Activate / Deactivate celou sněhovou show spustíte i vypnete. Pokud chcete, může se DesktopSnowOK zapínat automaticky po startu Windows. Podporuje většinu systémů od Microsoftu, od Windows ME po sedmičky, takže na problém s kompatibilitou nenarazíte.

Autor program tvrdí, že nároky na procesor nedosahují závratných hodnot. S podobnými tvrzením neuspěje minimálně v případě slabších sestav, kdy se s přibývajícím množstvím a rychlostí vloček procesor zadýchá více než by se vám líbilo. Program stáhnete z oficiální stránky.

KL24

Byl pro vás článek přínosný?