Hlavní navigace

Desky Asus pro socket AM3…?

31. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do vydání prvních Phenomů II pro novou patici AM3 zbývá ještě několik týdnů, výrobci základních desek ale své novinky pro novou platformu představují už nyní. Tentokrát bude řeč o deskách největšího světového výrobce, tchajwanského Asusu. Jestliže základní desky pro socket AM2 nesly označení začínající na „M2“ a modely pro socket AM2+ (s podporou HyperTransportu 3.0) se jmenovaly „M3“, názvy nových desek M4A78 Pro a M4A79 Deluxe napovídají, že máme co do činění s podvozky pro platformu AM3. Nebo ne?

Hlavní inovací socketu AM3 je podpora pamětí DDR3; na patici je zaslepený pin, aby nebylo možno do nesprávné desky zasadit starší procesor, jehož řadič si poradí pouze s DDR2. Avšak desky série M4 jsou vybaveny DIMM sloty pro DDR2. Na obrázku výše je Asus M4A78 Pro se severním můstkem AMD 780G (jižní můstek je zřejmě z generace SB7xx). Oproti modelu M3A78 Pro si můžeme všimnou mnoha větších či menších změn v layoutu (oblast okolo jižního můstku, napájecí obvody procesoru, větší chladiče čipsetu), DDR2 sloty ale zůstaly.

Podobná je situace u modelu M4A79 Deluxe, který je založen na čipové sadě AMD 790FX + SB750. Ve srovnání s deskou Asus M3A79-T Deluxe bylo vyměněno chlazení a mírně pozměněno PCB, počet a rozložení PCI Express a PCI slotů je stejné, a opět zde narážíme na DDR2 sloty.

CS24

Vše tedy nasvědčuje tomu, že novinky od Asusu ve skutečnosti nejsou deskami se socketem AM3. To znamená, že uživatel bude odkázán na zastarávající paměti DDR2, na druhou stranu je zajištěna kompatibilita se všemi současnými i budoucími procesory AMD, ať jsou to Athlony a Phenomy do socketu AM2, nebo Phenomy II v obou provedeních (pro socket AM2+ i AM3).

Zdroj: TechConnect Magazine

Autor článku