Hlavní navigace

Detaily Office 15: sdílení dokumentů odevšad a přepracovaný Outlook

24. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Technologická ukázka kancelářského balíku s kódovým označením Office 15 se v lednu dostala do rukou partnerům Microsoftu, kteří ač se zavázali slibem mlčenlivosti, něco málo prozradili. Novinka bude dostupná jako běžné desktopové programy pro Windows, které poběží také na edici systému pro platformu ARM. Windows pro ARM by dokonce měla základní aplikace obsahovat v základu, byť zatím nikdo netuší, jak to celé bude vypadat, zda půjde jen o časově omezené demo a podobně.

Ve výchozím stavu Office 15 pás karet minimalizují. O povětšinou velmi oblíbený Ribbon tedy nepřijdeme, avšak běžně se před námi bude schovávat. V této fázi vývoje zatím prý zůstává v z velké části nedotčen. Nejvíce předělávek se naopak týká poštovního klienta Outlook. Na ARM jsme ho ve videoukázce od Microsoftu neviděli, avšak podle serveru The Verge již obsahuje ve spodní části okna navigaci ve stylu Metra. A místo sekce kontakty (Contacts) v něm nyní najdete People. Zvlášť Outlook vyhlíží velmi jednoduše, prošel poměrně dramatickým zeštíhlením.

K novým a zajímavým funkcím se řadí „vysílaní“ dokumentu online. V praxi to znamená, že dokument vystavíte na odiv svým kolegům. Spolupráce zmíněna nebyla. Podobná funkce z PowerPointu 2010 se nyní přejmenovala na Present Online, čímž nejlépe vypovídá o tom, k čemu slouží. Presentovat online nicméně nemusíte jen presentace, jak již bylo řečeno, bude možné se podělit o dokumenty, snad i tabulky, protože Present Online se prý propracovala do ostatních aplikací v balíku (ke sdílení se používají služby Windows Live, očekávám každopádně napojení na SkyDrive).

Microsoft stále připomíná, že uživatelské prostředí a funkce se nachází v rané fázi vývoje. Jestli ale redmondští chtějí stihnout vydání do konce roku, budou muset jít do sebe. Zřejmě se hodně zaměřují na práci v celoobrazovkovém režimu, na to mají být Office 15 stavěné.

CS24

Zdroj: The Verge