Hlavní navigace

Dexim Wireless Charger: Bezdrátové nabíjení iPhonu konečně použitelné

12. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Dexim můžete znát jako výrobce mnoha druhů příslušenství pro iZařízení. Začátkem roku jsme vás informovali o nové bezdrátové nabíječce pro iPhony 4 a 4S. Nyní jsme ji mohli vyzkoušet a sepsat své postřehy z praxe. V portfoliu výrobce dále najdete juice packy, které rozšíří kapacitu akumulátoru telefonu, držáky do aut nebo třeba miniaturní auto, které je dálkově ovládané pomocí iPhonu. I jeho recenzi zde můžete za nedlouho čekat.

Nyní však již k samotné nabíječce. Indukční nabíjení není nic nového. Hovoří se o něm jako o budoucnosti dlouhá léta. Několik modelů, které sloužili k bezdrátovému nabíjení jsme již viděli. V době před iPhony byl problém v různorodosti tvarů a obtížné standardizaci tvarů pouzdra pro telefon.

Dalším zádrhelem byly rozměry a hmotnost pouzdra i dobíjecí stanice. Především u prvně jmenovaného docházelo bez problému ke zdvojnásobení hmotnosti telefonu.

Technologie se však posunula o kus dál a model od Deximu již má tenké pouzdro, které kromě spodní brady není o moc rozměrnější, než bumper prodávaný Applem jako příslušenství k iPhonu 4.

Zázračná podložka

Celá zařízení je složeno z dvou hlavních částí – dobíjecí podložky, která je připojena do zásuvky a pouzdra, do něhož oblečete svůj iPhone.

Plastová podložka je překvapivě lehká, její hmotnost je kolem stovky gramů, a pokud by v těle nebyla dvě závaží, jednalo by se pouze o několik málo desítek gramů.

Základem indukčního dobíjení jsou cívky. Ty tvoří největší část v podložce. Už z jejich počtu lze vyvodit, kolik zařízení je možné nabíjet současně. Každému iPhonu položenému na podložce je dodáván dobíjecí výkon 2,5W (5V, 500 mA). To je tedy polovina toho, co umožňuje drátová nabíječka dodávaná k iPhonu (5V, 1A).

Protože je oblast, na kterou je nutné iPhone, resp. pouzdro položit docela malá, jsou uprostřed obou cívek malé magnety. Ty se mají rády s kusem kovu v zadní části pouzdra a magnetická síla tak zajistí přesnější odložení iPhonu. Ne vždy se totiž trefíte a nabíjení tak nebude zahájeno.

V přední části podložky jsou dvě LED diody (pro každou cívku jedna), které indikují stav nabíjení. Pokud dojde k propojení s iPhonem, začne svítit červeně. Stejná barva signalizuje i dobíjecí proces. Plně nabitý akumulátor pak poznáte podle zelené diody.

Trochu větší bumper

Pouzdro, do něhož je nutné iPhone vložit působí pevnějším dojmem, než bych od kusu plastu čekal. On to samozřejmě pouhý kus plastu ani není. V zadní části musí být napěchovaný protikus, který se postará o dobíjecí proces. A vzhledem k tloušťce přibližně dvou kreditních karet musíme výrobci vyseknout poklonu. Protože nelze pouzdro rozpitvat tak snadno, jako podložku, o jeho vnitřnostech se můžeme pouze domnívat. Ve spodní bradě se kromě dvou otvorů reproduktorů musí nacházet ještě elektronika, která se stará jednak o samotné nabíjení, ale i o převod proprietárního 30pinového konektoru na microUSB. Ve spodní části je totiž umístěn právě tento konektor, který můžete využít jak pro běžné drátové dobíjení s pomocí neoriginální nabíječky, tak pro synchronizování s PC nebo Macem.

Dexim Frixbee Wireless Charger Dexim Frixbee Wireless Charger

Pevnost pouzdra jsem chválil. Rozhodně by nemělo dojít k jeho zničení třeba při nechtěném pádu. Problémem však je jeho konstrukce, která je složená ze dvou částí. Po zasunutí telefonu do většího dílu s konektorem je třeba ještě připevnit zbývající, asi třetinovou část horního okraje pouzdra. Právě ta je kamenem úrazu. Obě části totiž nedrží spojené nikterak pevně a tak se může stát, že se třeba při vytahování z kapsy horní okraj uvolní.

Dexim Frixbee Wireless Charger Dexim Frixbee Wireless Charger Dexim Frixbee Wireless Charger Dexim Frixbee Wireless Charger

Stejně jako u originálního bumperu je také o trochu ztížena manipulace s bočními tlačítky pro regulaci hlasitosti a také pro zapnutí či vypnutí displeje/telefonu. To však není žádnou zásadní chybou, spíše očekávanou a nutnou vlastností.

Poznatky z praxe

Indukční dobíječku si rozhodně nekoupí ti, kdo lpí na uhlazeném designu svého jablečného smartphonu. Plastové pouzdro sice není o moc větší než stovky ochranných pouzder, chránících iPhone při pádu, avšak takovéto „hyzdění“ telefonu by mnoho uživatelů nepřekouslo.

V případě, že vám to však nevadí, či dokonce uvažujete o pouzdře na iPhone, není důvod, proč by jím nemohlo být pouzdro se schopností bezdrátového nabíjení.

 

Zajímala mě samozřejmě i délka dobíjecího procesu. Ten se u klasické drátové nabíječky pohybuje někde kolem hodiny (10 %-100 %). Indukční nabíječka kupodivu pozadu moc nezůstává. Doba se prodlouží o slabou půlhodinu. Za to mimo jiné mohou i vyšší tepelné ztráty u běžných nabíječek.

Pro někoho může být velkou nepříjemností opravdu vysoké, téměř neslyšitelné pískání, které dobíjecí proces provází. Těm, kdo vysoké tóny neslyší to může být jedno, pokud vám však vadí i nejtišší zvuky běžných dobíjecích adaptérů, indukční nabíjení nebude pro vás to pravé.

Je třeba také získat určitý grif v umístění iPhonu na dobíjecí podložku. I když se trefíte do aktivní oblasti, podložka se rozsvítí a iPhone detekuje dobíjecí zařízení, ne vždy nabíjecí proces opravdu začne. V takovém případě na vás iOS vyhodí hlášku o nekompatibilní nabíječce. Poté je třeba telefon nadzvednout a zkusit to znovu. Po několika málo pokusech si však podložku a její aktivní část „osaháte“ a nabíjení vám nebude činit potíže.

KL24

Plusy / mínusy
  zpracování podložky
  materiál a pevnost pouzdra
  rychlost nabití
  celkový vzhled
  horní okraj pouzdra by měl držet pevněji
  pískání při dobíjení
Hodnocení
Cena 1 700 Kč

V případě, že vám nebude vadit iPhone v pouzdře a chcete vyzkoušet něco nového a pohodlného, Frixbee Wireless Charger není vůbec špatnou volbou.

 Dexim Frixbee Wireless Charger Dexim Frixbee Wireless Charger Dexim Frixbee Wireless Charger   

Byl pro vás článek přínosný?