Hlavní navigace

Dexpot: když jedna plocha nestačí

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdo používá jednotky až desítky programů současně, určitě narazil na limity svého počítače. Ideálem by byl jeden velký monitor se superjemným rozlišením, případně monitorů více. Jenže ne vždy je možné další/větší monitor instalovat a navíc je toto řešení finančně náročné (nákup monitoru a následně vyšší spotřeba sestavy).

Linuxové distribuce od nepaměti používají správce virtuálních ploch, ke kterým se nedávno připojily i kompozitní efekty (třeba Compiz), mezi něž patří i ony slavné triky s kostkou apod. Windows už kompozitní desktop používají také, ale Aero si poradí stále jen s jednou plochou. Existují ale aplikace třetích stran, které doplní to, na co si Microsoft stále netroufá.

Jaká je jejich výhoda? Když máte spuštěno třeba 20 aplikací, většinou vidíte jen jejich ikonku v hlavním panelu. A dvacet ikon už působí zmatek. Co když ale budeme mít více pomyslných ploch, každá s vlastní rodinou aplikací? Na první budou prohlížeče, na druhé velké okno hudebního přehrávače s knihovnou, na další všechny IM klienty atp. Virtuální plochy tedy nezastoupí větší rozlišení (abyste viděli více oken na jednom místě), ale fungují jako nenásilný pořádkotvořič.

Dexpot: Němci jsou pořádnější

Zřejmě nejpovedenějším zástupcem je německý Dexpot (pokud znáte něco lepšího, určitě křičte v komentářích). Malý klient udělá z Windows lepší pracovní mašinu. Odtud můžete stáhnout 4MB instalační soubor, případně portable verzi na USB klíčenku. Dexpot podporuje Windows 2000 a novější včetně 64b edicí. Pro nekomerční účely jej můžete používat zdarma, jinak si vývojáři řeknou o 24,9 eura za jednu licencí (s větším počtem cena klesá).

V malém balení dostanete obrovskou sadu funkcí a nastavení, se kterým bych vás představoval asi 14 dní. Proto se ve zkušenostech soustředím na praktické tipy a postřehy z používání. Protože je aplikace v češtině, podlehnout těmto hrátkám mohou i jazykově méně zdatní.

Po instalaci a spuštění si všimněte nové ikony v hlavním panelu vedle hodin. Odtamtud se dostanete k nastavení i přepínači ploch. Ty jsou standardně čtyři, ale klidně jich můžete používat až 20. Osobně jsem se zastavil na čísle 5, ale záleží zkrátka na tom, kolik aplikací používáte. Přepínat plochy klepnutím a výběrem naslepo je k ničemu. Proto zamiřte do nastavení klávesových zkratek a přepínač můžete aktivovat i bez myši.

Jednotlivé plochy můžete uzamknout heslem, nastavit jim různá pozadí, vypnout na nich ikony, případně hlavní panel. Autoři vám klacky pod nohy neházejí, vyřádit se můžete dle libosti.

V záložce Extra najdete několik užitečných doplňků, které z Dexpotu udělají ještě mocnější nástroj. Mezi pluginy nechybí:

  • Dexcube: plochy jsou umístěny na rotující 3D kostce (efektní, ale zbytečné a zdlouhavé)
  • SevenDex: živé náhledy ploch, stačí najet na ikonku Dexpotu v hlavním panelu
  • Slideshow: automatické rolování mezi plochami po určitém čase
  • Taskbar Pager: zjednodušené náhledy aplikací
  • Wallpaper Clock: na každé ploše můžete mít jiné hodiny

Přepínání a náhled ploch

Nejužitečnější je zřejmě Taskbar Pager. Na hlavním panelu se díky němu objeví zmenšené plochy i s ikonkami aplikací, které na nich běží. Spuštěné aplikace můžete přetahovat z plochy na plochu i rámci Pageru. Stačí chytit ikonku a přehodit jinam. Pravým klepnutím na ikonky v Pageru se dostanete k dalším volbám, jako je zavření okna, minimalizace, případně zkopírování na jinou plochu.

Pro rychlý přehled o tom, kde co máte, je tato funkce lepší než SevenDex. Na ní už sice vidíte i obsah plochy a oken, jenže musíte kurzorem nejdříve nalézt ikonu Dexpotu na hlavním panelu.

Pagerem se můžete mezi plochami přepínat, stačí klepnout do některé z miniatur. V nastavení Horké klávesy ale doporučuji zvolit některou z klávesových zkratek nebo využívat kolečka myši. Standardně se plochy přepínají zkratkou Alt+1 (2,3,4…; v řádku nad QWERTZ, nikolik v numerické části).

Další důležitou zkratkou je Win+F2, kterou spustíte tzv. Katalog okna. Veškerá okna dané plochy uvidíte v šachovnici u sebe. Funkce připomíná známé Exposé z Mac OS X, ale zdaleka tak dobře nevypadá. Spíš funguje jako náhrada přepínačů z Windows (Alt+Tab, případně Win+Tab).

A ještě si můžete zapamatovat Win+F3, což je zase Náhled přes celou obrazovku. Všechny plochy se vykreslí najednou, zmenšeniny jsou živé, takže uvidíte běžící animace i video. Na plochu přejdete jednoduše klepnutím do zmenšeniny.

Nastavení oken

Když klepnete pravým tlačítkem myši do horní lišty okna, v nabídce přibyly funkce Dexpotu.

Okno můžete minimalizovat do systraye vedle ikon (místo tradičního hlavního panelu), maximalizovat podle šířky/výšky plochy, připíchnout nahoru (ostatní okna jej nepřekryjí), přesouvat na jinou plochu, zavírat nebo kopírovat. To kdybyste chtěli některé okno na více plochách současně. Přitom stejná okna na více plochách jsou na sobě závislá. Když jej přesunete na jiné místo, minimalizujete nebo zavřete, stejný úkon se provede i na ostatních plochách.

Někdo možná ocení i funkci Průhlednost. Rám i obsah můžete krokově zprůhlednit, takže postupně uvidíte i to, co se skrývá pod oknem.

Poslední důležitou součástí Dexpotu jsou tzv. Pravidla. Tímto nástrojem můžete nastavit, jak se okna budou chovat automaticky při příštím otevření. Pro jedno okno nastavíte třeba průhlednost 50 %, druhé bude připnuté nahoře a maximalizované na výšku, třetí se vždycky přesune na pátou plochu apod.

Dexpot bohužel není všemocný. Tím, že není plnohodnotnou součástí Windows, se občas nevyhnete problémům. Třeba Skype se automaticky kopíruje na ostatní plochy. Ve Firefoxu 4 chybí nabídka pro úpravu okna, takže to musíte obejít přes minináhled v Taskbar Pageru. Někdy se nepředvídaně přesune některá aplikace na jinou plochu, případně poruší některé z nastavených pravidel. Také překlad do češtiny není bezchybný.

KL24

Autoři ale na vylepšování stále pracují a aktualizace vycházejí téměř každý měsíc. Pro nekomerční účely jej můžete zkoušet bez omezení a zdarma, třeba vám přilne k srdci také i přes výše zmíněné neduhy.

Komentář

S virtuálními plochami jsem se zžil i přes tyto problémy. Stále sice hledám dokonalou aplikaci, ale Dexpot se jí přibližuje asi nejvíce. Tento nástroj ale není pro každého. Kdo nevládne multitaskingem nebo má velký monitor, nejspíš Dexpot nebude potřebovat. Osobně s 24" LCD a rozlišením 1920 × 1200 px nějaký prostor navíc potřebuji. Momentálně mívám na první ploše prohlížeče (najednou pracuji s Firefoxem a Chrome), na druhé mi běží správce obrázků (XNview, někdy ZPS 13) a editor Gimp, na třetí mám maximalizovaný poštovní klient Thunderbird, na čtvrté Total Commander a pátá plocha je taková záložní kvůli Wordu, Excelu apod.

Byl pro vás článek přínosný?