Hlavní navigace

DFI: Nejlepší podvozek pro Intel

14. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nové high-end desky DFI vás ohromí nekompromisním výkonem nejvýkonnějšího čipsetu Intelu X48, skvělým zpracováním a tradičně bohatou nabídkou nastavení. Modely UT X48-T3R a T2R se liší podporou pamětí DDR2 (T2R) a DDR3 (T3R). Také chlazením a rozložením PCIe slotů se liší, použité součástky budou jinak stejné.

O kvalitě DFI desek nelze pochybovat. Už v minulosti chlapci z DFI uvedli mnoho modelů, které potěšily spoustu overclockerů, přesněji extrémních overclockerů. Nastavení BIOSu je totiž natolik obsáhlé, že víc možností snad ani není. Na druhou stranu je pak těžké se v záplavě nastavení snadno orientovat.

Desky jsou osazeny kvalitními komponenty: samozřejmě zalité cívky, kondenzátory s pevným dielektrikem, osmifázové napájení procesoru, atd. Rozložení prvků na desce je příkladné (u modelu T3R možná někomu budou vadit dva PCIe pro grafiky pod sebou). O chlazení se postarala známá firma ThermalRight, která desky obdařila pasivy propojené heatpipe trubicemi do vysoké věže, která by měla být ofukována ventilátorem. Model T3R má chlazení vyřešené lépe, oba můstky (severní a jižní) má svedeny do věžičky s hustým žebrováním, který bude ofukován věžovitým chladičem procesoru a zadním ventilátorem ve skříni. O chlazení mosfetů je rovněž postaráno.


LANParty UT X48-T2R: Na první pohled zaujme perfektní rozložení komponent, věž ale nejspíš bude překážet větším chladičům procesoru. DFI navíc zřejmě dodal špatnou fotografii, layout desky jako by z oka vypadl modelu X-38 T2R, i když krabice je nová.

Výbava:

Novinky s sebou přínašejí všechny vymoženosti nejnovějšího Intel čipsetu. Podpora nových 45nm procesorů včetně těch s 1600MHz FSB je jasná. Je škoda, že DFI nevybavil desky také novým jižním můstkem ICH10, ale pouze starším ICH9R s podporou RAID 5. LANParty v názvu značí dvě gigabitové síťové karty, které využijete v multiplayer hrách, když chcete hrát se dvěma sourozenci a nemáte LAN hub nebo switch. Možností využití je ovšem mnoho. Se dvěma PCIe x16 sloty a jedním PCIe x4 si užijete spousty zábavy díky CrossFireX zapojení grafických karet. Nvidia SLI se bohužel s deskama nekamarádí.

Stavový displej, indikační LED diody a tlačítka reset / power potěší. O kvalitní zvuk se postará osmikanálový Bernstein audio modul.

 

Připojení:

  • 12x USB 2.0
  • 2x FireWire
  • 6x SATAII s podporou RAID 0/1/0+1/5 + 2x SATAII JMicron
  • 1x floppy, 1x ATA 133

CS24

LANParty UT X48-T3R: Monstrózní chlazení zatím DFI tají

 

Autor článku